Ljudi u Beogradu   |   Beograd

Iako je Beograd često opisivan u stranim medijima kao prestonica koja je više puta rezorena i uništavana, kad dođete i posetite Beograd videćete da i pored svega što je proživeo on je ipak jedan od najlepših gradova Evrope. Sve se brzo izgradilo i sam Beograd raste iz dana u dan. Beograđani su jako ljubazni, ponosni i malko drugačiji. Reklo bi se da oni najbrže prihvataju ono što nam zapad donosi, pa tako na primer prvo u Beogradu nastaju žargonske reči koje se posle šire i na ostatak Srbije. Zanimljivo je to da ako ste stranac i treba vam pomoć, dobićete...

Prikaži ceo tekst

Iako je Beograd često opisivan u stranim medijima kao prestonica koja je više puta rezorena i uništavana, kad dođete i posetite Beograd videćete da i pored svega što je proživeo on je ipak jedan od najlepših gradova Evrope. Sve se brzo izgradilo i sam Beograd raste iz dana u dan.

Beograđani su jako ljubazni, ponosni i malko drugačiji. Reklo bi se da oni najbrže prihvataju ono što nam zapad donosi, pa tako na primer prvo u Beogradu nastaju žargonske reči koje se posle šire i na ostatak Srbije. Zanimljivo je to da ako ste stranac i treba vam pomoć, dobićete je sigurno jer skoro svaki Beograđanin zna neki strani jezik. Turisti su svima važni a Beograđani će vam to pokazati na zaista prijateljski i nesebičan način. Kad dođete u Beograd samo se opustite i prepustite njegovim čarima. Ako volite noćni život, Beograd je poznat po tome da nikad ne spava. Nikad ne biste rekli da neki grad toliko živi noću koliko Beograd. Diskoteke, splavovi, koncerti, kafići... zaista da svako nađe nešto za sebe.

Ipak, Beograd je zadržao i po nešto što su nam još naši preci usadili i što se verovatno nikad ni neće a naravno ne bi ni trebalo prekinuti. A to su naši običaji poput: Srpske slave - Slava je pravoslavni običaj slavljenja porodičnog sveca, slava okuplja celu porodicu i prijatelje u kući domaćina koji slavi slavu. Obično se priprema gozba, uključujući tradicionalna jela od kojih je glavna srpska pogača. Ako budete pozvani na neku slavu, ne odbijate poziv jer ćete propustiti jedinstveno slavlje i veselje kakvo se može videti i doživeti samo u Srbiji. Gostoprimstva - Beograđani su zaista poznati kao gostoljubljiv narod, i ako im zatražite pomoć na sve načine će pokušati da vam pomognu. Drugima pomalo čudnog ljubljenja 3 puta u obraz - kao i u celoj Srbiji tako i u Beogradu bilo da se nekom čestita nešto, da se pozdravljate ili se jednostavno niste dugo videli poljubac od tri puta u obraz dođe kao dobar dan. To su samo neki od zanimljivih običaja. Tako da će vas Beograd zaista oduševiti i naravno, verujte nam na reč, poželećete da ga ponovo posetite.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 31.08.2011 00:08