• Blog
  • Podeli |

Kakve vrste putovanja najviše vole putnici u Srbiji

Kada je reč o putnicima koji obilaze Srbiju, oni koji u njoj žive, ali i oni koji je posećuju iz inostranstva, često se odlučuju da obilaze najzanimljivije destinacije koje ona ima da ponudi. Srbija je strancima poznata pre svega po Beogradu, pa je city break vrsta putovanja koja je najčešća u Srbiji - kako kod turista iz inostranstva, tako i kod onih koji žive u Srbiji, ali ne u njenom glavnom gradu.

Ipak, Srbija nudi mnogo više od Beograda, pa putnici vole i druge vrste putovanja u njoj. U nastavku teksta saznaćete koje su to vrste putovanja omiljene kod putnika u Srbiji, pa se možda i sami odlučite da se oprobate u nekoj od njih.

Obilazak gradova Srbije - Beograd i Novi Sad najpopularniji, za njima odmah i Niš

Gradovi u Srbiji svetski su poznati po mnogo čemu, a među njima su prvi Beograd i Novi Sad koje turisti uglavnom znaju po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, izuzetno razvijenom noćnom životu, znamenitostima koje ostavljaju bez daha, ali i po ponudi mnogobrojnih aktivnosti, kulturnih dešavanja i najrazličitijih događaja.

Beograd definitivno vodi po broju noćenja putnika u njemu kada je reč o turizmu u Srbiji, a sve više ga strane turističke agencije uključuju u svoje city break ponude, pa njegova popularnost ide uzlaznom putanjom.

Novi Sad takođe turisti često i rado obilaze, 2019. je godina u kojoj je dobio titulu Evropske prestonice mladih, a 2021. vojvođanski glavni grad biće i Evropska prestonica kulture. Niš je isto sve popularnija turistička destinacija, kao i ostali gradovi Srbije, pa je obilazak gradova ove zemlje definitivno omiljena vrsta putovanja kod putnika.

Planinski turizam Srbije obožavaju i stranci i njeni građani

Planinski turizam u Srbiji na drugom je mestu, odmah posle obilaska njenih gradova, kada je reč o vrsti putovanja koje putnici najviše vole u ovoj zemlji. Najpopularnije i najposećenije planine Srbije su: Kopaonik, Zlatibor, Tara i Stara planina.

Planine u Srbiji putnicima pružaju sve što bi na planini mogli da očekuju - ski staze, svež vazduh, ali i delove netaknute prirode od kojih su neke proglašene i nacionalnim parkovima . Turistički razvijene, planine Srbije nude i izvrsne smeštajne objekte, kao i grumanske užitke koje se retko gde druge mogu isprobati. Planine Srbije tokom cele godine posećuju i njeni stanovnici, ali i stranci koji sa njih kući ponesu najlepše utiske.

Banje u Srbiji - lekovito bogatstvo naše zemlje

Ogroman turistički potencijal Srbije , a po mišljenju nekih i nedovoljno iskorišćen, upravo su banje. Lekovite vode u Srbiji izviru širom njene teritorije, pa se tako ona može pohvaliti posedstvom više od 50 banja.

Neke banje proglašene su i za vazdušne, a većina svih banja preporučuje se za ljude sa određenim zdravstvenim problemima, pa je tako, recimoBanja Kanjiža najbolja za reumatske probleme, a Vrnjačka Banja za probleme sa digestivnim traktom.

Ipak, ni jedna banja nikome ne može da škodi, pa se često njima koriste i mladi i potpuno zdravi ljudi na koje banja takođe deluje smirujuće i lekovito. Banje se neretko od strane srpskih turista obilaze vikendom, dok stranci u njima obično provode više dana.

Salaši i manastiri - posebnost srpskog turizma

Salaši su ono čime naša zemlja obiluje, a seoski turizam u Srbiji sve je popularniji kod putnika. Etno sela i salaši uglavnom se prostiru širom Vojvodine, a njihov obilazak preporučuje se tokom prolećnih i letnjih dana, kada je priroda koja ih okružuje prelepa.

U etno selima i salašima uči se o narodnim običajima, isprobava tipična kuhinja i odmara. Zato su ovo savršena i sve popularnija mesta u Srbiji za kratki odmor. Kada je reč o manastirima, i po ovome je turizam Srbije poznat i tipičan.

Ogromna raznolikost u arhitekturi manastira kojima se Srbija može pohvaliti vrlo je autentična i originalna pojava u svetu. Svaki manastir Srbije ima svoju priču, a njihovim obilaskom saznaje se puno toga novog o istoriji Srbije, ali i čitavog Balkana, a u isto vreme divi lepoti ovih veličanstvenih građevina.

Nema sumnje da se Srbija sve češće nalazi pri samom vrhu lista kada je reč o turizmu u jugoistočnoj Evropi, ali i Evropi uopšte. Nesumnjivo je i to da srpske turističke destinacije treba još da se razvijaju, ali je i ovakva turistička slika Srbije vrlo autentična, raznolika i zanimljiva.

Vaši komentari:

Trenutno nema komentara!