Pršutijada   |   Zlatibor

Praznik za sladokusce, popularna "Pršutijada" održava se svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suvomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju, ne samo sve više izlagača, već i posetilaca koji su željni onog izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborsko selo Mačkat nudi. Tehnologija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina nepromenjena je u Mačkatu stotinama godina unazad. Kada se tome doda i neponovljiva ruža vetrova zlatiborska, nadmorska visina i vlažnost dobija se proizvod nenadmašan po svom ukusu i karakteristikama. Pod sajamskom šatrom ređaju se štandovi mačkatskih, kačerskih i ostalih domaćina....

Prikaži ceo tekst

Praznik za sladokusce, popularna "Pršutijada" održava se svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suvomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju, ne samo sve više izlagača, već i posetilaca koji su željni onog izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborsko selo Mačkat nudi.

Tehnologija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina nepromenjena je u Mačkatu stotinama godina unazad. Kada se tome doda i neponovljiva ruža vetrova zlatiborska, nadmorska visina i vlažnost dobija se proizvod nenadmašan po svom ukusu i karakteristikama. Pod sajamskom šatrom ređaju se štandovi mačkatskih, kačerskih i ostalih domaćina. Gostoprimstvo zlatiborskog seljaka dolazi do izražaja. Vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose svoje najbolje komade. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode. Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača, čiji zvuci se čuju iz svih kutaka sajamske šatre, ali i napolju. Svake godine, sajam prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Zlatibor
  • Datum:
  • 07.01.2012 00:01
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!