Pančićev mauzolej   |   Kopaonik

Okolina Kopaonika bogata je kulturno-istorijskim spomenicima jedan od najznačajnih je Pančićev mauzolej (smešten u kompleksu specijalne namene). Pančićev mauzolej predstavlja prvi kulturni spomenik na planinama Srbije. Građen je po projektu arhitekte Vladimira Vladisavljevića, u znak obeležavanja 50 godina planinarstva Srbije (1901 - 1951), kada je od 4. do 8. jula 1951. održan Prvi slet planinara Srbije, sa oko 2000 učesnika. Na žalost na danas se ne može prići. Prilikom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, pogođeni su i vojni objekti na Pančićevom vrhu, a oštećen je i sam mauzolej. Zbog eventualno zaostalih kasetnih bombi i blizine granice sa Kosovom,...

Prikaži ceo tekst

Okolina Kopaonika bogata je kulturno-istorijskim spomenicima jedan od najznačajnih je Pančićev mauzolej (smešten u kompleksu specijalne namene).

Pančićev mauzolej predstavlja prvi kulturni spomenik na planinama Srbije. Građen je po projektu arhitekte Vladimira Vladisavljevića, u znak obeležavanja 50 godina planinarstva Srbije (1901 - 1951), kada je od 4. do 8. jula 1951. održan Prvi slet planinara Srbije, sa oko 2000 učesnika.

Na žalost na danas se ne može prići. Prilikom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, pogođeni su i vojni objekti na Pančićevom vrhu, a oštećen je i sam mauzolej. Zbog eventualno zaostalih kasetnih bombi i blizine granice sa Kosovom, prilaz je zabranjen.

U jesen 1999. nakon okončanja NATO bombardovanja, Nacionalni park Kopaonik je obnovio i rekonstruisao Pančićev mauzolej. Kompletan mauzolej je ponovo prezidan, čak je korišćen kamen sa istog majdana. Uzidan je i deo bombama oštećenog kamena, kao uspomena na nemila dešavanja. Pristup je i dalje pod zvaničnom zabranom, ali u principu može da se poseti.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Kopaonik
  • Datum:
  • 30.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!