Vukov sabor   |   Tršić

Vukov sabor je kulturna manifestacija na kojoj se neguje ne samo Vukova tradicija nego i savremena umetnost. U okviru vukovog sabora pored Vukovih beseda mogu se čuti a i videti razni drugi kulturno umetniči programi. Neki od tih programa su: pozorišne predstave, baleti, opere, izvedbe poznatih ansambala iz cele Srbije. Ovakva manifestacija ne samo što neguje tradiciju i umetnost nego podstiče na stvaranje novih duhovnih i materijalnih dela. Glavni program se svake godine tradicionalno održava u septembru u Tršiću Vukovom rodnom mestu nedaleko od Loznice. Deo programa se realizuje u Beogradu, Loznici i manastiru Tronoša, mestu u kome je Vuk...

Prikaži ceo tekst

Vukov sabor je kulturna manifestacija na kojoj se neguje ne samo Vukova tradicija nego i savremena umetnost. U okviru vukovog sabora pored Vukovih beseda mogu se čuti a i videti razni drugi kulturno umetniči programi. Neki od tih programa su: pozorišne predstave, baleti, opere, izvedbe poznatih ansambala iz cele Srbije.

Ovakva manifestacija ne samo što neguje tradiciju i umetnost nego podstiče na stvaranje novih duhovnih i materijalnih dela.

Glavni program se svake godine tradicionalno održava u septembru u Tršiću Vukovom rodnom mestu nedaleko od Loznice. Deo programa se realizuje u Beogradu, Loznici i manastiru Tronoša, mestu u kome je Vuk započeo svoje školovanje.
Prvi sabor održan je 1933, i od tad je održavan svake godine osim tokom Drugog svetskog rata od 1941 do 1944 god. Centralna manifestacija se održava na saborištu (otvorenoj pozornici) u Tršiću i tradicionalno počinje izvođenjem „Himne Vuku“ Stevana Mokranjca i podizanjem zastave sabora. Slede pozdravni govor predsednika Opštine Loznica i saborska beseda nekog istaknutog književnika, umetnika ili naučnika. Potom se izvodi odabrano muzičko-scensko delo. Na kraju nastupaju folklorni ansambli.


 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Tršić
  • Datum:
  • 22.04.2011 00:04
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!