Festival Kuglofa   |   Sremski Karlovci

U organizaciji Kulturnog centra Podunavskih Švaba „Karlowitz“, ove godine od 22. do 24. juna održava se XI „Festival kuglofa“ u Sremskim Karlovcima. U tri festivalska dana, pored degustacije najlepših ukusa kuglofa, svi zainteresovani će moći da se nadmeću za nagradu najboji kuglof i za nagradu najbolji plesni par u bečkom valceru. Tri prvoplasirana kuglofa se nagrađuju, a kvalitet svakog esponata ocenjuje stručni žiri. Kuglof je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu i tradicionalna hrana Podunavskih Švaba. Bio je nezaobilazni deo trpeze za doručak, ručak i večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili čašu vina....

Prikaži ceo tekst

U organizaciji Kulturnog centra Podunavskih Švaba „Karlowitz“, ove godine od 22. do 24. juna održava se XI „Festival kuglofa“ u Sremskim Karlovcima. U tri festivalska dana, pored degustacije najlepših ukusa kuglofa, svi zainteresovani će moći da se nadmeću za nagradu najboji kuglof i za nagradu najbolji plesni par u bečkom valceru. Tri prvoplasirana kuglofa se nagrađuju, a kvalitet svakog esponata ocenjuje stručni žiri.

Kuglof je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu i tradicionalna hrana Podunavskih Švaba. Bio je nezaobilazni deo trpeze za doručak, ručak i večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili čašu vina. Ovaj aristokratski kolač u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i naravno kraljevske trpeze širom Evrope. Organizatori veruju da će Festival uticati na oživljavanje i negovanje tradicionalne vojvođanske kuhinje, kojoj su značajan doprinos dali nemački doseljenici.

Sva tri dana, na centralnom karlovačkom trgu biće izloženi kuglofi, karlovačka vina i bermet, začinsko bilje, proizvodi starih zanata i domaće radinosti, antikviteti i rariteti, suveniri i turističke publikacije. Organizuju se i prateće kulturno-turističke manifestacije, kao što su revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, ali i programi poput nastupa horova, muzičkih ansambala, izložbe.
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Sremski Karlovci
  • Datum:
  • 22.06.2012 00:06
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!