Somborski kotlić   |   Sombor

"Somborski kotlić" je tradicionalna manifestacija, odnosno takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Održava se sredinom jula meseca na nekom od Somborskih trgova. Učesnici koji se takmiče imaju rezervisana mesta za sedenje, kao i celokupnu opremu potrebnu za takmičenje. Osim takmičenja u kuvanju paprikaša, organizuje se i muzički program. Pored proglašenja pet najboljih paprikaša vrši se i nagrađivanje najbolje aranžiranih stolova, kao i pet najveselijih društava, a takođe, biće nagrađeni najstariji i najmlađi takmičar. Osnovne propozicije za takmičare su: 1. Prilikom preuzimanja ložišnog mesta takmičar će dobiti identifikacioni broj, koji po završetku kuvanja treba da zalepi na dršku  kotlića (bez...

Prikaži ceo tekst

"Somborski kotlić" je tradicionalna manifestacija, odnosno takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Održava se sredinom jula meseca na nekom od Somborskih trgova. Učesnici koji se takmiče imaju rezervisana mesta za sedenje, kao i celokupnu opremu potrebnu za takmičenje.
Osim takmičenja u kuvanju paprikaša, organizuje se i muzički program. Pored proglašenja pet najboljih paprikaša vrši se i nagrađivanje najbolje aranžiranih stolova, kao i pet najveselijih društava, a takođe, biće nagrađeni najstariji i najmlađi takmičar.

Osnovne propozicije za takmičare su:

1. Prilikom preuzimanja ložišnog mesta takmičar će dobiti identifikacioni broj, koji po završetku kuvanja treba da zalepi na dršku  kotlića (bez ovog broja neće moći da preda uzorak za takmičenje);

2. Paprikaš se može kuvati od ribe po sopstvenom izboru, ali obavezno mora da bude zastupljen šaran;

3. Uzorak takmičarskog paprikaša, koji se predaje žiriju za ocenjivanje, obavezno mora da sadrži komad šarana (potkovicu) i čorbu;

4. Uzorak za žiri ne sme da sadrži ništa drugo;

5. Takmičar donosi kotlić sa zalepljenim identifikacionim brojem u atrijum Gradske kuće, u vremenu od 20:45 – 21:00 h;

6. Takmičar sam sa svojom sipaćom kašikom, na licu mesta, vadi uzorak čorbe sa potkovicom, nakon čega dobija zatvoren koverat sa takmičarskom šifrom;

7. Takmičar po predaji uzorka, sa svojim kotlićem i identifikacionim brojem na njemu, ostaje u atrijumu Gradske kuće dok god svi takmičari ne predaju uzorak;

8. Šifre najboljih paprikaša će biti objavljene tokom manifestacije, a kuvari najboljih paprikaša adekvatno nagrađeni.
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Sombor
  • Datum:
  • 23.07.2011 19:07
Galerija slika