Lemeški kulen fest   |   Sombor

U Svetozar Miletiću 30. juna održava se šesti „Lemeški kulen fest“. Selo Svetozar Miletić, udaljeno 12km od Sombora, meštani od milja zovu Lemeš, pa otud i naziv Lemeški kulen za specijalitet koji se pravi od prvoklasnog svinjskog mesa. Nema podataka ko i kada je prvi osmislio i napravio Lemeški kulen, ali se receptura, kako izrade tako i čuvanja, prenosila sa generacije na generaciju. Glavni začin kulena jeste crvena mlevena paprika, koja mora biti vrhunskog kvaliteta. Međutim, čuvanje i nega kulena su presudni u postizanju krajnjeg ukusa. Program manifestacije počinje u 11:00h i čine ga...

Prikaži ceo tekst

U Svetozar Miletiću 30. juna održava se šesti „Lemeški kulen fest“.
Selo Svetozar Miletić, udaljeno 12km od Sombora, meštani od milja zovu Lemeš, pa otud i naziv Lemeški kulen za specijalitet koji se pravi od prvoklasnog svinjskog mesa.

Nema podataka ko i kada je prvi osmislio i napravio Lemeški kulen, ali se receptura, kako izrade tako i čuvanja, prenosila sa generacije na generaciju. Glavni začin kulena jeste crvena mlevena paprika, koja mora biti vrhunskog kvaliteta. Međutim, čuvanje i nega kulena su presudni u postizanju krajnjeg ukusa.

Program manifestacije počinje u 11:00h i čine ga izložba kulena i ostalih specijaliteta, takmičenje proizvođača, turistička prezentacija „Lemeš kroz vreme i danas“, vožnja fijakerima, nastup tamburaškog sastava „Bekrijre“, nagradna igra za posetioce. Zatvaranje manifestacije je u 20:00h.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Sombor
  • Datum:
  • 30.06.2012 00:06
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!