FAMNAZ - Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica   |   Pančevo

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica, FAMNAZ, biće održan u Domu omladine od 24. do 25. avgusta. Osnovni cilj manifestacije jeste da ukaže na savremene i netradicionalne oblike prezentacije stvaralaštva na jezicima lokalnih etničkih zajednica. Umesto na folklorno i tradicionalno stvaralaštvo, FAMNAZ će se fokusirati na plesnu elektroniku, rok, industrijal, ska i indi muziku, kao i na filmove i stripove mnogobrojnih etničkih zajednica koje žive na teritoriji grada Pančeva. Festival će startovati skromnijim programom, ograničenim na mađarsku, slovačku i rumunsku zajednicu, uz specijalne goste iz Bosne. Organizatori se nadaju da će ovaj novi koncept zaživeti...

Prikaži ceo tekst

Festival alternativne muzike na jezicima nacionalnih zajednica, FAMNAZ, biće održan u Domu omladine od 24. do 25. avgusta. Osnovni cilj manifestacije jeste da ukaže na savremene i netradicionalne oblike prezentacije stvaralaštva na jezicima lokalnih etničkih zajednica. Umesto na folklorno i tradicionalno stvaralaštvo, FAMNAZ će se fokusirati na plesnu elektroniku, rok, industrijal, ska i indi muziku, kao i na filmove i stripove mnogobrojnih etničkih zajednica koje žive na teritoriji grada Pančeva.

Festival će startovati skromnijim programom, ograničenim na mađarsku, slovačku i rumunsku zajednicu, uz specijalne goste iz Bosne. Organizatori se nadaju da će ovaj novi koncept zaživeti i da će naredne godine imati priliku da program postepeno prošire na sve etničke grupe iz naše sredine.

Otvaranje manifestacije predviđeno je za petak, 24. avgust, izložbom zbirke stripova „Jungle”, koja okuplja radove najaktivnijih autora mlađe generacije. Govoriće i strip-autorka iz Temišvara Sorina Vazelina, koja će i prezentovati najzanimljivija strip-izdanja rumunske scene poslednjih godina. Pored toga, pančevačka publika će imati priliku da sazna nešto više o književnom časopisu „Symposion” iz Subotice. Ovaj časopis je interesantan jer već nekoliko godina zaredom objavljuje stripove inspirisane književnim predlošcima, u dvojezičnoj, srpsko-mađarskoj varijanti. Prve festivalske večeri publika će moći da na licu mesta na svojim majicama odštampa grafike iz poslednjeg broja „Symposiona” strip-autora Dr Gnoja. Moderatori programa će biti Vladimir Palibrk i Saša Rakezić.

Na prvom FAMNAZ-u predstaviće se i bendovi koji pripadaju različitim muzičkim pravcima. Najpre će nastupiti duo „We are creepz” iz Rumunije, poznat po elektronskoj muzici. Sledeći će biti di-džej tim „VHS sex tapes” iz Pančeva, čija popularnost raste od nastupa do nastupa zahvaljujući odličnoj plesnoj atmosferi na nastupima.

Drugi dan predviđen je za koncerte sastava „El Buzz” iz Pančeva, „Skagether” iz Velike Moravice, „Billy andol” iz Sarajeva i „Marienfeld” iz Vojlovice. Svaki od njih je specifičan po nečemu. Tako, na primer, „Marienfeld” predstavlja projekat Željka Kolarika, a pažnju privlači nesvakidašnjim kombinovanjem elemenata slovačke tradicionalne muzike s modernim zvučnim izrazom. Budući da izvodi sopstvenu verziju etno-gotik-indastrijal-metal izraza, s tekstovima na slovačkom jeziku, može se reći da predstavlja pravi fenomen na domaćoj muzičkoj sceni.

PROGRAM

Petak, 24. avgust
20.00h – Strip program:
Otvaranje izložbe JUNGLE
Predstavljanje strip-književnog časopisa SYMPOSION
21.30h – DJ program:
We are Creepz
VHS sex tapes

Subota, 25. avgust
21.30h – Veče gitarske muzike:
El Buzz
Skagether
Billy Andol
Marienfeld
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Pančevo
  • Datum:
  • 24.08.2012 00:08
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!