Bijenale umetnosti   |   Pančevo

Bijenale umetnosti, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, održava se, po petnaesti put, od 7. septembra do 7. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta - vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti. Ovogodišnji Bijenale, nazvan DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE, ušao je u sasvim drugačije polje „društvene ekologije“, a to znači rekonstruisanja i...

Prikaži ceo tekst

Bijenale umetnosti, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, održava se, po petnaesti put, od 7. septembra do 7. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta - vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.

Ovogodišnji Bijenale, nazvan DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE, ušao je u sasvim drugačije polje „društvene ekologije“, a to znači rekonstruisanja i dekonstruisanja društvene klime/atmosfere ex-jugoslovenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tokom poslednjih decenija.

Naznačenim indeksima u naslovu prostor, vreme i sećanje ukazano je na prostor druge Jugoslavije, na vreme posle Drugog svetskog rata, te na strategije i taktike reprezentovanja sećanja kao aktivnog dekonstruktivnog i rekonstruktivnog odnosa prema tom prostoru i tom vremenu u aktuelnosti: tu i sada u Pančevu. Cilj ovako složene izložbene i manifestacione strukture nije samo igranje na sigurnu kartu nostalgije. Cilj je, pre svega, aktivistički odnos prema stvarnosti koju treba emancipovati u vremenu produženih lokalnih kriza i sustiglih novih globalnih kriza.

Filmski program Bijenala uredili su Nevena Daković i Radiša Stanišić. Program je izgrađen oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine i dr.

Program vizuelnih umetnosti su koncipirali Nikola Dedić i Aneta Stojnić. Oni su prostor Bijenala videli kao kritički javni prostor u kome će se rekonstruisati javne debate o savremenoj društvenosti. Njihov koncept je zasnovan na postavljanju fleksibilne kritičke i dijaloške platforme na kojoj će se susresti učesnici koji u savremenosti preispituju jugoslovensko nasleđe – na primer, Četiri lica Omarske, Učitelj neznalica, Kultura sećanja, Kontekst Kolektiv, Centar za nove medije_kuda.org, Reartikualcija, Bacači sjenki, TkH i dr.

Program izvođačkih umetnosti postavila je Jasmina Večanski. Reč je o predstavljanju dokumentarnog pozorišta – pozorišta koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte. Biće izvedena predstava Olivera Frljića „Kukavičluk“ Narodnog pozorišta iz Subotice.

PROGRAM MANIFESTACIJE

FILMSKI SEGMENT:
Nedelja, 9. septembar
20.00h – „Kičma“

Nedelja, 16. septembar
18.00h – „Lijepe žene prolaze kroz grad“
20.00h – „Prometej sa otoka Viševice“

Nedelja, 23. septembar
18.00h – „Slučaj Harms“
20.00h – „Splav meduze“

Nedelja, 30. septembar
18.00h – „Nevinost bez zaštite“
20.00h – „Jedna žena – jedan vek“

Nedelja, 7. oktobar
18.00h – „Doktor Rej i đavoli“
20.00h – „Cinema Komunisto“

POZORIŠNI SEGMENT:
Utorak, 18. septembar
20.00h – „Kukavičluk“
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Pančevo
  • Datum:
  • 07.09.2012 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!