Dani Brazila   |   Novi Sad

Treći po redu festival „Dani Brazila“, koji slavi i promoviše brazilsku kulturu, ove godine održaće se od 17. do 19. avgusta. Na više lokacija u gradu, sa preko 20 različitih programa ovaj festival će omogućiti uživanje u svemu onome što Brazil čini jednom od najzanimljivijih zemalja na svetu – brazilskoj muzici, filmovima, plesu, karnevalskoj povorci. Ideja o karnevalu u Novom Sadu postoji već dugi niz godina, a festivali „Dani Brazila“ održani 2010. i 2011. godine predstavljali su početak, svojevrsnu inicijativu za pokretanje novosadskog karnevala. Nakon potpisivanja pristupnice u Asocijaciju Evropskih karnevalskih gradova, krajem prošle godine, Novi...

Prikaži ceo tekst

Treći po redu festival „Dani Brazila“, koji slavi i promoviše brazilsku kulturu, ove godine održaće se od 17. do 19. avgusta. Na više lokacija u gradu, sa preko 20 različitih programa ovaj festival će omogućiti uživanje u svemu onome što Brazil čini jednom od najzanimljivijih zemalja na svetu – brazilskoj muzici, filmovima, plesu, karnevalskoj povorci.

Ideja o karnevalu u Novom Sadu postoji već dugi niz godina, a festivali „Dani Brazila“ održani 2010. i 2011. godine predstavljali su početak, svojevrsnu inicijativu za pokretanje novosadskog karnevala. Nakon potpisivanja pristupnice u Asocijaciju Evropskih karnevalskih gradova, krajem prošle godine, Novi Sad je zvanično postao karnevalski grad, jedan od 260 karnevala u Evropi i 8 u Srbiji.

Festival „Dani Brazila“ - novosadski samba karneval predstaviće se kroz različite interaktivne sadržaje od radionica samba udaraljki i samba plesa, preko akrobatskog sporta kapuere pa sve do zanimljivih filmova, izložbi i muzičkih događaja, a završiti međunarodnom karnevalskom povorkom. Program festivala uključuje gostovanje velikog broja umetnika, sportista i ostalih stručnjaka iz zemlje i sveta koji svojim radom doprinose promociji brazilskog kulturnog nasleđa.

Radionice samba udaraljki za apsolutne početnike biće organizovane u predivnom ambijentu Petrovaradinske tvrđave. Polaznici će imati priliku da osete energiju brazilskih perkusija i sambe 17. i 18. avgusta u terminu od 18.00h do 20.00h. Predavač radionice je Ervin Molnar, jedan od predavača i učitelj u Sambansinoj školi u Subotici.

Besplatne radionice samba plesa, na kojima će učesnici imati priliku da isprobaju ples uz ritmove tradicionalne brazilske muzike i osete energiju ove specifične vrste plesa i kulture, održaće se 17. i 18. avgusta od 17.00h do 19.00h u prostorijama KUD Svetozar Marković. Učesnici radionice imaće mogućnost da učestvuju u karnevalskoj povorci, poslednjeg dana festivala, i prikažu svoje novostečeno znanje. Radionicu će držati Meire Claudia Oliveira Christiansen, koja je nastupala u istaknutim umetničkim scenama u Brazilu i Evropi.

Svi programi u okviru festivala „Dani Brazila“ su besplatni i otvoreni za sve posetioce.
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Novi Sad
  • Datum:
  • 17.08.2012 00:08
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!