"Štrudlijada" u Novom Miloševu   |   Novi Bečej

„Štrudlijada“ je tradicionalna turističko-kulturna manifestacija koja se održava svake godine u Novom Miloševu. Manifestacija je takmičarskog i izložbenog karaktera sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Cilj manifestacije je očuvanje kulture i tradicije naroda na ovim prostorima i pružanje doprinosa razvoju seoskog turizma. Kroz igru mladih folklornih grupa, pesmu, druge kulturno-umetničke sadržaje i naravno ljubav prema banatskoj štrudli, „Štrudlijada“ je lako došla do svojih simpatizera, tako da posećenost manifestacije raste iz godine u godinu. Jedan od najzanimljivijih događaja je javno spravljanje „Štrudle za Ginisa“. Prošle godine su žene iz „Kola srpskih sestara“ postavile rekord u dužini štrudle, koji...

Prikaži ceo tekst

„Štrudlijada“ je tradicionalna turističko-kulturna manifestacija koja se održava svake godine u Novom Miloševu. Manifestacija je takmičarskog i izložbenog karaktera sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Cilj manifestacije je očuvanje kulture i tradicije naroda na ovim prostorima i pružanje doprinosa razvoju seoskog turizma.

Kroz igru mladih folklornih grupa, pesmu, druge kulturno-umetničke sadržaje i naravno ljubav prema banatskoj štrudli, „Štrudlijada“ je lako došla do svojih simpatizera, tako da posećenost manifestacije raste iz godine u godinu.

Jedan od najzanimljivijih događaja je javno spravljanje „Štrudle za Ginisa“. Prošle godine su žene iz „Kola srpskih sestara“ postavile rekord u dužini štrudle, koji iznosio 22.75m. Nakon pečenja i merenja dužine, štrudla je isečena na komade i podeljena posetiocima.

Organizuje se i takmičenje u spravljanju najlepše štrudle. Na takmičenju može učestvovati svako ko na prijavnici manifestacije preda uzorak od dve štrudle sa istim filom. Takmičar može predati i više vrsta štrudli (od svake po dve). Takmičenje se odvija u dve kategorije: 1. Domaćice, 2. Pekare (industrijske štrudle). Predati uzorci za takmičenje se ne vraćaju. Svaka štrudla mora odozgo biti premazana jajima da bi imala sjaj. Štrudla ne sme biti posuta sitnim šećerom, susamom, prelivom i sl. Štrudle moraju biti cele (ne smeju se seći). Fil sa kojim se filuje štrudla je po želji takmičara (mak, orasi, sir, višnje i sl.).

9. „Štrudlijada“ u Novom Miloševu održaće se u subotu 4. avgusta u okviru dana sela koji se održavaju od 1. do 5. avgusta. 
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Novi Bečej
  • Datum:
  • 04.08.2012 00:08
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!