Mali Zvornik   |   Gradovi

Prikaži Mali Zvornik galeriju
Varošica Mali Zvornik nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine, 170 kilometara jugozapadno od Beograda. Nevelika teritorija opštine Mali Zvornik, od 184 kvadratna kilometra, prostire se u oblasti srednjeg Podrinja. Na severu se graniči sa Loznicom, na istoku sa Krupanjom, na jugu sa Ljubovijom, dok je sa zapada omeđuje i od Zvornika preko puta u Republici Srpskoj odvaja reka Drina. Ovo je jedna od najmlađih opština Srbije, formirana je 1955. godine. Opština Mali Zvornik zvanično je formirana 1955. godine, kada je u rad puštena Hidroelektrana "Zvornik". Naselje Mali Zvornik, najvećim delom nastalo tokom gradnje...

Prikaži ceo tekst

Varošica Mali Zvornik nalazi se u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine, 170 kilometara jugozapadno od Beograda. Nevelika teritorija opštine Mali Zvornik, od 184 kvadratna kilometra, prostire se u oblasti srednjeg Podrinja. Na severu se graniči sa Loznicom, na istoku sa Krupanjom, na jugu sa Ljubovijom, dok je sa zapada omeđuje i od Zvornika preko puta u Republici Srpskoj odvaja reka Drina. Ovo je jedna od najmlađih opština Srbije, formirana je 1955. godine.

Opština Mali Zvornik zvanično je formirana 1955. godine, kada je u rad puštena Hidroelektrana "Zvornik". Naselje Mali Zvornik, najvećim delom nastalo tokom gradnje hidoelektrane, postalo je administrativno sedište novoformirane opštine. Gradnja hidroelektrane iz temelja je promenila izgled i demografsku sliku Malog Zvornika i celog srednjeg Podrinja. Zaostala kasaba je sa gradnjom hidrelektrane postepeno izrastala u urbano naselje sa novim stambenim zgradama i infrastrukturnim objektima.

Poznati arhitekta Dragiša Brašovan uradio je prvi urbanistički plan Malog Zvornika. U naselje se doseljavalo sve više ljudi, neki zbog toga što su morali da se isele iz svojih sela usled formiranja akumulacionog jezera, a neki zbog posla koji su nalazili na izgradnji hidrelektrane.

Prirodne lepote i bogatstva opštine Mali Zvornik, koja se ogledaju pre svega u očuvanoj prirodi okolnih planinskih predela i vodnom bogatstvu reke Drine, pružaju idealne uslove za seoski turizam i za turizam posebnih interesa, prvenstveno ribolova i lova. U Malom Zvorniku sve je u znaku vode. Naselje se nalazi na obali Drine i veštačkog Zvorničkog jezera, koji su tokom letnjih meseci prepuni kupača i ribolovaca. Vode Drine nadaleko su poznate po bogatstvu ribljeg sveta, pa u njima brojni ribolovci love pastrmku, lipljena, mladicu, klena, mrenu, skobalja, soma i štuku. Opština Mali Zvornik i Ribolovačko društvo "Drinsko jezero" svake godine, krajem jula, organizuju sportsko-ribolovačku manifestaciju "Somovijadu", na kojoj se ribolovci takmiče u lovu soma.

U Radaljskoj Banji, udaljenoj oko 10 kilometara od Malog Zvornika, sebi leka mogu naći oboleli od reume, spondiloze, išijasa i drugih reumatskih oboljenja. Iznad banje, na Radaljskoj reci, bogatoj potočnom pastrmkom, izgradnjom mini-elektrane formirana je veštačko Radaljsko jezero, koje tokom letnjih meseci posećuje veliki broj izletnika.

Kratak tekst

Mali Zvornik podaci

Smeštaj Mali Zvornik

  • Pokrajina:
  • Centralna Srbija
  • Upravni okrug:
  • Mačvanski upravni okrug
  • Opština:
  • Mali Zvornik
  • Poštanski broj:
  • 15318
  • Pozivni broj:
  • 015