"Avgust jednog diverzanta" - AJDE festival   |   Kruševac

„Avgust jednog diverzanta“ ili AJDE festival je festival novog kulturno-umetničkog dejstvovanja i održava se tokom avgusta u Kruševcu u saradnji sa drugim gradovima Srbije i regiona, kao i svim gradovima sličnih stremljenja širom Evrope i sveta. Festival je nastao u želji da se mladim ljudima u Srbiji nakon tranzicije ponude novi uzori i da se sila ideja koje imaju usmeri na građenje konkretnih dela. AJDE takođe radi na tome da se lokalna kultura i umetnost razvijaju i jačaju, i budu konkurentne ne samo u uskim okvirima matičnih država, već da postanu ravnopravni deo šire kulturne tradicije.

Prikaži ceo tekst

„Avgust jednog diverzanta“ ili AJDE festival je festival novog kulturno-umetničkog dejstvovanja i održava se tokom avgusta u Kruševcu u saradnji sa drugim gradovima Srbije i regiona, kao i svim gradovima sličnih stremljenja širom Evrope i sveta.

Festival je nastao u želji da se mladim ljudima u Srbiji nakon tranzicije ponude novi uzori i da se sila ideja koje imaju usmeri na građenje konkretnih dela. AJDE takođe radi na tome da se lokalna kultura i umetnost razvijaju i jačaju, i budu konkurentne ne samo u uskim okvirima matičnih država, već da postanu ravnopravni deo šire kulturne tradicije.

Prvo, prošlogodišnje izdanje festivala ponudilo je raznoliku kulturnu sliku regiona, te su tako gledaoci po prvi put u Kruševcu bili u prilici da pogledaju filmove sa beogradske „Slobodne zone“ i vinkovačkog „Dorfa“. Održano je nekoliko radionica, među kojima su Zografov kratki kurs stripa, DJ Rejdova radionica i „Umetnost u javnom prostoru“, koncert benda Collision, džem sešn kruševačkih muzičara pod simpatičnim nazivom „Hipsteri s Moravu“ u kom je učestvovala i publika, izložbe i bazar rukotvorina.

Na ovogodišnjem AJDE festivalu nastavlja se trasiranje novog kulturnog puta koji osmišljava život, u gradovima u kojima se čini da nema života. Organizatori festivala odlučili su da Kruševljanima pruže još više zanimljivih i provokativnih kulturnih sadržaja nego prošle godine, tako da će ovogodišnji festival trajati od 7. do 11. avgusta.

Filmski program AJDE festivala prezentovaće nove i smele filmske autore iz Srbije i drugih zemalja, osvrnuće se na dela znamenitih domaćih reditelja, a na radionicama, razgovorima i predavanjima publika će moći da sazna iz prve ruke kako se snima film i šta je za to potrebno. Festival takođe podržava kreativne eksperimente u filmskoj umetnosti, kao i svaki vid novog umetničkog izraza. AJDE podstiče razvoj lokalnih umetnika, pa će zato obavezan deo festivala biti i predstavljanje njihovih filmova.

Edukativni program AJDE festivala pružiće mogućnost mladim talentima i onima koji svoje talente još nisu otkrili da se usavršavaju ili oprobaju u različitim sferama umetnosti. Tokom festivala, na različitim lokacijama održavaće se radionice stripa, aerogamija, kreativnog pisanja i pozorišne umetnosti. Učesnici će iskazati svoju kreativnost, razvijati ideje, unaprediti znanja i veštine iz navedenih oblasti uz pomoć istaknutih znalaca i profesionalca.

PROGRAM

Utorak, 7. avgust
20.00h – Otvaranja festivala
20.30h – Otvaranje strip izložbe „Distorted mirror“
21.00h – Projekcija filma „Zlato duž obala“
22.15h – DJ nastup „Ruski lekari“

Sreda, 8. avgust
13.00h – 16.00h – Strip radionica „Distorted mirror“
13.00h – 17.00h – Radionica kreativnog pisanja
18.00h – AJDE matine: DJ nastup „Gillien“, DJ nastup Dušan Nikolić
20.30h – Tribina „Premotavanje: Kruševačka rok scena devedesetih“
21.30h – Projekcija filma „Vitamin i Cveće“
22.45h – Koncert „Vitamin“

Četvrtak, 9. avgust
13.00h – 16.00h – Strip radionica „Distorted mirror“
13.00h – 17.00h – Radionica kreativnog pisanja
18.00h – AJDE matine: DJ nastup „Rime“, DJ nastup „Ridikulus“
20.00h – Otvaranje izložbe „Zbogom underground: Saša Marković Mikrob“
21.00h – Prezentacija strip umetnika Borisa Stanića
21.30h – Projekcija filma „Beograd underground“
23.00h – Koncert „Scarps“

Petak, 10. avgust
13.00h – 16.00h – Strip radionica „Distorted mirror“
13.00h – 15.00h – Radionica „Aerogami“
15.00h – 18.00h – Radionica uličnog teatra „Flash mob“
18.00h – 20.00h – Tribina „Prostor mladima i kulturi“, otvaranje izložbe fotografija „Koncept Machineriya“
20.30h – Projekcija filma „Dragan Wende, West Berlin“
22.45h – Koncert „Plišani Mališani“
23.30h – Koncert „Kanda, Kodža i Nebojša“

Subota, 11. avgust
13.00h – 15.00h - Radionica „Aerogami“
15.00h – 18.00h – Radionica uličnog teatra „Flash mob“
18.00h – 20.00h – Tribina „Nezavisna kulturna scena protiv diskriminacije“
20.30h – Projekcija filma „Viljuška puna ljubavi“
22.15h – Poetsko-muzički program „Babilonci“ – gošća Marija Krsmanović
23.30h – Koncert „Veliki prezir“

 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Kruševac
  • Datum:
  • 07.08.2012 00:08
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!