Dani ludaje   |   Kikinda

Dani ludaje održavaju se svake godine sredinom oktobra meseca u Kikindi. Manifestacija je posvećena jednoj biljci a to je ludaja ili kod nas poznatija kao: tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodine zovu je ludajom. Na ovoj manifestaciji se vrši takmičenje, čija je ludaja najteža odnosno najveća kao i najduža. Pored ovog takmičenja domaćin uvek pripremi bogat zabavni program. Kikinda je član Svetske asocijacije ljubitelja tikava i njen glavni predstavnik za Istočnu Evropu. Takmičenje u Kikindi predstavlja balkanski šampionat, a ostvareni rezultati se šalju u Svetsku konfederaciju bundeve (World Pumpkin Confederation) u Ontario u Kanadi i Colins u SAD,...

Prikaži ceo tekst

Dani ludaje održavaju se svake godine sredinom oktobra meseca u Kikindi. Manifestacija je posvećena jednoj biljci a to je ludaja ili kod nas poznatija kao: tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodine zovu je ludajom. Na ovoj manifestaciji se vrši takmičenje, čija je ludaja najteža odnosno najveća kao i najduža. Pored ovog takmičenja domaćin uvek pripremi bogat zabavni program.
Kikinda je član Svetske asocijacije ljubitelja tikava i njen glavni predstavnik za Istočnu Evropu. Takmičenje u Kikindi predstavlja balkanski šampionat, a ostvareni rezultati se šalju u Svetsku konfederaciju bundeve (World Pumpkin Confederation) u Ontario u Kanadi i Colins u SAD, gde učestvuju u takmičenju za zvaničan svetski rekord. Centralni dan manifestacije biće subota, kada se organizuje tradicionalni banatski fruštuk, na kojem će biti predstavljena gastronomska ponuda Kikinde i Banata, gde dominira bundeva.

Na priredbi "Seoski rogalj" - svoju turističku ponudu predstaviće devet sela te opštine. Na "Evropskom kutku" gosti iz inostranstva-Mađarske, Rumunije, Grčke, Italije, Nemačke, BIH, Slovenije i drugih zemalja predstaviće svoje zemlje, uz promo materijal, nošnju i muziku.

Predviđen je i defile oko 1.000 mališana, koji će biti maskirani prirodnim materijalima i plodovima jeseni, a u radionici "Ludanijada" , svoj prostor imaće svaki vrtić, gde će deca pokazati svoje umetničke, glumačke, likovne mogućnosti.

Oko 100 osnovaca učestvovaće u igrama sa tikvama i u radionici "Baš je strašno, a nije kobajagi" u kojoj učenici prave i prezentuju maske i predmete od ludaje.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Kikinda
  • Datum:
  • 21.10.2011 00:10
Galerija slika