Ulični festival aktivizma "Vreva"   |   Beograd

Ulični festival aktivizma „Vreva“, održaće se po prvi put, 21. i 22. septembra u Beogradu, u parku Terazijska terasa. „Vreva“ je pokrenuta od strane Platforme aktivizma – LICEULICE i prvi je festival koji u sebi istovremeno integriše više formi delovanja, izražavanja i angažmana povezanih sa javnim prostorom i aktivizmom. Osnovna ideja festivala jeste afirmacija vrednosti poput multikulturalizma, tolerancije, demarginalizacije, antidiskriminacije, inkluzuje, očuvanja životne sredine, a sve to kroz zanimljiv, raznovrstan i konceptualno objedinjen program. Sa ciljem oživljavanja nedovoljno iskorišćenih javnih prostora, organizatori će na dva dana park Terazijska terasa pretvoriti u mesto dobrih promena. Simbolično...

Prikaži ceo tekst

Ulični festival aktivizma „Vreva“, održaće se po prvi put, 21. i 22. septembra u Beogradu, u parku Terazijska terasa.

„Vreva“ je pokrenuta od strane Platforme aktivizma – LICEULICE i prvi je festival koji u sebi istovremeno integriše više formi delovanja, izražavanja i angažmana povezanih sa javnim prostorom i aktivizmom.

Osnovna ideja festivala jeste afirmacija vrednosti poput multikulturalizma, tolerancije, demarginalizacije, antidiskriminacije, inkluzuje, očuvanja životne sredine, a sve to kroz zanimljiv, raznovrstan i konceptualno objedinjen program.

Sa ciljem oživljavanja nedovoljno iskorišćenih javnih prostora, organizatori će na dva dana park Terazijska terasa pretvoriti u mesto dobrih promena. Simbolično se i sam naziv Terazijska terasa uklapa u koncept festivala, koji želi da pruži drugačiji, humaniji i lepši pogled na Beograd, društvo i svet.

Na „Vrevi“ će posetioci imati priliku da vide mnoge performanse, među kojima su „Nevidljivi“ u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović i „Umorne“, rediteljke Dijane Milošević, koji govore o bitnim, ali nedovoljno vidljivim problemima našeg društva. Za posetioce je organizacija „Standup.rs“ pripremila program u kom će kroz direktan i iskren kontakt zabaviti i šokirati festivalsku publiku. Mnogi od performansa i akcija biće interaktivnog tipa, pa festival poziva posetioce da se spreme na uzbudljiva putovanja kroz umetnost i razbuđivanje svesti.

Bučni duh raskrsnice dočaraće izvrsna i neobična selekcija muzičara i bendova – među njima Muha Blackstazy, Daniel Kovač & co, „Krš“, „Debeli biciklisti“, „Horkestar“ i mnogi drugi.

U partnerstvu sa Filmstreet-om, „Vreva“ priprema i ulični bioskop, za čiji program su se pobrinuli festival „Slobodna zona“ i Makedonski filmski fond.

„Vreva“ je pored hrane za dušu, pripremila i hranu za stomak u programu pod nazivom „Gladni promene“. U okviru promocije novih modela ulične ekonomije, posetiocima će biti predstavljen novi koncept ulične hrane i to uz pomoć renomiranih beogradskih restorana poput „Iguane“, „Zapate“, „Zorbe“, „Čobanovog odmora“ i restorana „India“.

Pre samog festivala, „Vreva“ će organizovati i kreativne radionice reciklaže sa decom iz Svratišta, čija će se završnica odviti na samom festivalu, tako da će i publika imati priliku da nauči kako da izradi upotrebne predmete od recikliranih materijala.

Pored parka, programi će se održavati i na drugim lokacijama u Beogradu. Tokom trajanja festivala, umetnici iz regiona će crtati murale u Uličnoj galeriji kod Bezistana. Ko čini snagu ulice i čiji je ona dom, pričaće izložbe fotografija o pravno nevidljivim licima na velikim formatima, nastale u saradnji sa „Zelenom Inicijativom“ i „Housing Centrom“. Izložbe će biti postavljene na Trgu Republike i oko Terazijske česme i biće otvorene još dve nedelje nakon festivala. U saradnji sa KC Grad  i All That Bass ekipom, „Vreva“ će organizovati drum’n’bass žurku na dan zatvaranja.

Muzika, film, performansi, izložbe fotografija, kreativne radionice reciklaže, predavanja, tribine, prezentacije ulične hrane iz naše i drugih zemalja sveta i još mnogo interesantnih akcija, deo su „Vreve“, koja želi da uz kvalitetnu zabavu, pokrene dobre promene u društvu.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 21.09.2012 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!