Stari dvor   |   Beograd

Reprezentativno zdanje Stari Dvor se nalazi u Beogradu, na uglu Ulice Kralja Milana i ulice Dragoslava Jovanovića, čiji glavni ulaz gleda na Trg Nikole Pašića. Dvor je podigao kralj Milan Obrenović u periodu 1881–1884. To bila rezidencija kralja Petra I Karađorđevića (u periodu 1903–1921) i kralja Aleksandra I (1921–1922), a danas je sedište Skupštine grada Beograda. Kako je zgrada Starog Dvora teško oštećena u oba Svetska rata, današnji izgled Dvora se delimično razlikuje od prvobitnog. Danas posetioce očekuje Stari dvor koji je vremenom izmenio svoj prvobitni unutrašnji i spoljašni izgled. Iz Centralnog hola (površine 130 m2) najpre...

Prikaži ceo tekst

Reprezentativno zdanje Stari Dvor se nalazi u Beogradu, na uglu Ulice Kralja Milana i ulice Dragoslava Jovanovića, čiji glavni ulaz gleda na Trg Nikole Pašića.

Dvor je podigao kralj Milan Obrenović u periodu 1881–1884. To bila rezidencija kralja Petra I Karađorđevića (u periodu 1903–1921) i kralja Aleksandra I (1921–1922), a danas je sedište Skupštine grada Beograda. Kako je zgrada Starog Dvora teško oštećena u oba Svetska rata, današnji izgled Dvora se delimično razlikuje od prvobitnog.

Danas posetioce očekuje Stari dvor koji je vremenom izmenio svoj prvobitni unutrašnji i spoljašni izgled. Iz Centralnog hola (površine 130 m2) najpre se ulazi u Crveni salon u kome će vam verovatno najviše pažnje privući "Portret devojke" koji je 1862. naslikao Đura Jakšić. U sledećem Žutom salonu nekoliko je izuzetnih slika. Iz Žutog salona ulazi se u Svečanu salu čija je površina 260 m2. Gornji delovi zidova ukrašeni su vitražima. Enterijer Salona XIX veka uredio je Muzej grada Beograda u duhu vremena kada je Stari dvor nastao. Ovi reprezentativni prostori u Starom dvoru koriste se za prijeme domaćih i stranih delegacija i uglednih gostiju iz zemlje i sveta, svečanu dodelu priznanja Skupštine grada, prijeme, bankete, balove, koncerte, promocije knjiga i druge kulturne manifestacije.

 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.09.2011 10:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!