Spomenik neznanom junaku   |   Beograd

Pobednik je naziv za trijumfalni spomenik koji se nalazi na najvišem bedemu tvrđave u Beogradu. Izradio ga je čuveni vajar Ivan Meštrović, a po narudžbi beogradske opštine. Spomenik predstavlja pobedu srpske vojske nad Otomanskom i Austro-Ugarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Predsednik opštine Beograd Ljubomir Davidović i gradski čelnici želeli su da se izgradi na Terazijama u najprometnijoj ulici prestonice spomen obeležje u čast pobede srpske vojske u Prvom balkanskom ratu. Otomanska imperija je u tom ratu poražena i proterana sa većeg dela Balkanskog poluostrva. Srpska vojska oslobodila je Kosovo i Metohiju i vardarsku...

Prikaži ceo tekst

Pobednik je naziv za trijumfalni spomenik koji se nalazi na najvišem bedemu tvrđave u Beogradu. Izradio ga je čuveni vajar Ivan Meštrović, a po narudžbi beogradske opštine. Spomenik predstavlja pobedu srpske vojske nad Otomanskom i Austro-Ugarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Predsednik opštine Beograd Ljubomir Davidović i gradski čelnici želeli su da se izgradi na Terazijama u najprometnijoj ulici prestonice spomen obeležje u čast pobede srpske vojske u Prvom balkanskom ratu. Otomanska imperija je u tom ratu poražena i proterana sa većeg dela Balkanskog poluostrva. Srpska vojska oslobodila je Kosovo i Metohiju i vardarsku dolinu, posle više vekova hrišćansko stanovništvo se u tim oblastima našlo u sastav Kraljevine Srbije. Izrada spomen obeležja je poverene slavnom vajaru Ivanu Meštroviću 1912. godine.

Meštrović je projektovao fontanu na temu oslobođenja Južne Srbije od Turaka. U centru bazena sa vodom, zamislio je petostepeni stub, simbol petovekovnog ropstva pod Turcima novooslobođenih krajeva. Na njegovom vrhu stajao bi pobednik kao vesnik trijumfalnih bitaka. Spomenički kompleks trebao je da nosi naziv „Alegorija“. Ivan Meštrović je 1913. godine počeo sa radom, koji je trajao osam meseci. Vajao ga je i oblikovao u kalupima u fiskulturnoj sali osnovne škole u današnjoj Ulici Kralja Petra I, u arhitektonskom odeljenjnu Jelisavete Načić. Pred sam Prvi svetski rat središnja figura pobednika otpremljena je u Austro-Ugarsku, u Češku na livenje. Tamo se nalazio sve do kraja rata i spasen od uništenja.
Danas ovaj spomenik predstavlja jedan od simbola Beograda i njegovu vizualnu odrednicu.
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.02.2011 00:02
Galerija slika