Rimski Bunar   |   Beograd

Rimski bunar je građevina iz perioda austrijske vlasti nad Beogradom (1717.-1739.), a nalazi se nedaleko od spomenika Pobedniku na Kalemegdanskoj tvrđavi. U ovom periodu, desile su se mnoge promene u gradu, pa je nastao i ovaj bunar. Naime, u nameri da se transformiše u predstražu Hazburške monarhije austrijska vojska izgradila je bunar dubok preko 60 metara i prečnika 3,5 metra, kako bi omogućila vodosnabdevanje novoizgrađene tvrđave. U bunaru je izgrađeno dvostruko stepenište koje je omogućavalo vojnicima da odlaze po vodu a da ne smetaju jedni drugima. Kao i mnogi projekti tog vremena ni Rimski bunar nije ispunio...

Prikaži ceo tekst

Rimski bunar je građevina iz perioda austrijske vlasti nad Beogradom (1717.-1739.), a nalazi se nedaleko od spomenika Pobedniku na Kalemegdanskoj tvrđavi.
U ovom periodu, desile su se mnoge promene u gradu, pa je nastao i ovaj bunar. Naime, u nameri da se transformiše u predstražu Hazburške monarhije austrijska vojska izgradila je bunar dubok preko 60 metara i prečnika 3,5 metra, kako bi omogućila vodosnabdevanje novoizgrađene tvrđave. U bunaru je izgrađeno dvostruko stepenište koje je omogućavalo vojnicima da odlaze po vodu a da ne smetaju jedni drugima.

Kao i mnogi projekti tog vremena ni Rimski bunar nije ispunio svoju ulogu. Kopanje bunara je završeno 1731. godine, međutim, inžinjeri nisu uspeli da pronađu vodu iako je dno bunara ispod nivoa reke Save. Ovaj problem je rešen tako što se bunar punio bočnim dotokom vode koja se ulivala sa površine. Posle Austrijske vladavine bunar više nije korišćen ali nije ni srušen. Kružile su razne priče oko prave funkcije bunara, zato ga je vojska pred početak Drugog svetskog rata ispitala, a potom je stavljen pod zaštitu države.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 18.02.2011 00:02
Galerija slika