Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice   |   Beograd

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice se nalazi na Senjaku. Iako je podignut nedaleko od samog centra grada, prirodno okruženje ga potpuno odvaja od gradske gužve. Oivičen šumom sa zapadne i severne strane, svojom arhitekturom, monunentalnom crkvom i konakom oplemeljuje celo Topčidersko brdo. Podignut je 1936-37. godine kao zadužbina Perse Milenković, po planovima arhitekte Pere Popovića. Crkva je građena u duhu tradicije srpskog srednjovekovnog graditeljstva, oblikovana je kao monumentalni petokupolni hram sa osnovom u obliku upisanog krsta. U sklopu konaka, koji je rađen u isto vreme kad i crkva, podignuta je i kapela Sv. Nikole. U manastirskoj porti nalaze...

Prikaži ceo tekst

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice se nalazi na Senjaku. Iako je podignut nedaleko od samog centra grada, prirodno okruženje ga potpuno odvaja od gradske gužve. Oivičen šumom sa zapadne i severne strane, svojom arhitekturom, monunentalnom crkvom i konakom oplemeljuje celo Topčidersko brdo.

Podignut je 1936-37. godine kao zadužbina Perse Milenković, po planovima arhitekte Pere Popovića. Crkva je građena u duhu tradicije srpskog srednjovekovnog graditeljstva, oblikovana je kao monumentalni petokupolni hram sa osnovom u obliku upisanog krsta.

U sklopu konaka, koji je rađen u isto vreme kad i crkva, podignuta je i kapela Sv. Nikole. U manastirskoj porti nalaze se grobovi crkvenih velikodostojnika: mitropolita skopskog Josipa, mitropolita zagrebačkog Dositeja, mitropolita budimskog Arsenija i mitropolita zagrebačkog Damaskina.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 06.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!