Konak kneginje Ljubice   |   Beograd

Konak kneginje Ljubice nalazi se u ulici kneza Sime Markovića broj 8 u Beogradu. Ovaj reprezentativni objekat sagrađen је 1831. godine. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića podignut je za stanovanje njegove porodice, kneginje Ljubice i sinova - Milana i Mihaila. Zgrada je do danas sačuvana kao najreprezentativnija gradska kuća iz prve polovine 19. veka. U arhitektonskoj obradi sadrži sve odlike orijentalnog građevinarstva, varijante tzv. srpsko-balkanskog stila, ali sa dekorativnim elementima klasicizma koji najavljuju uticaj Zapada na domaću arhitekturu u prvom periodu obnove srpske države. Sada je u sastavu Muzeja grada Beograda i koristi se za izlaganje muzejskog materijala...

Prikaži ceo tekst

Konak kneginje Ljubice nalazi se u ulici kneza Sime Markovića broj 8 u Beogradu. Ovaj reprezentativni objekat sagrađen је 1831. godine. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića podignut je za stanovanje njegove porodice, kneginje Ljubice i sinova - Milana i Mihaila. Zgrada je do danas sačuvana kao najreprezentativnija gradska kuća iz prve polovine 19. veka. U arhitektonskoj obradi sadrži sve odlike orijentalnog građevinarstva, varijante tzv. srpsko-balkanskog stila, ali sa dekorativnim elementima klasicizma koji najavljuju uticaj Zapada na domaću arhitekturu u prvom periodu obnove srpske države.

Sada je u sastavu Muzeja grada Beograda i koristi se za izlaganje muzejskog materijala i slikarskih izložbi. Stalnu postavku u Konaku čini originalni nameštaj, rađen u orijentalno-balkanskom stilu kao i drugim stilovima onog vremena.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!