Knez Mihailova   |   Beograd

Sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina XIX veka Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata. Sredinom XIX veka ovde je u gornjem delu bila bašta kneza Aleksandra Karađorđevića. Objekti od kulturne i istorijske vrednosti u Knez Mihailovoj ulici: Hotel "Srpska kruna", sagrađen je 1869. u stilu romantizma, kao najmoderniji hotel u Beogradu. Danas je tu Biblioteka grada Beograda. Kuća Marka Stojanovića, sagrađena je oko 1889. kao privatna kuća advokata Marka Stojanovića, u stilu neorenesanse. Danas je tu Galerija Akademije. Blok građanskih kuća koji...

Prikaži ceo tekst

Sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-ih godina XIX veka Knez Mihailova ulica je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata. Sredinom XIX veka ovde je u gornjem delu bila bašta kneza Aleksandra Karađorđevića.

Objekti od kulturne i istorijske vrednosti u Knez Mihailovoj ulici:

Hotel "Srpska kruna", sagrađen je 1869. u stilu romantizma, kao najmoderniji hotel u Beogradu. Danas je tu Biblioteka grada Beograda.

Kuća Marka Stojanovića, sagrađena je oko 1889. kao privatna kuća advokata Marka Stojanovića, u stilu neorenesanse. Danas je tu Galerija Akademije.

Blok građanskih kuća koji čine tri zgrade, Kuća Hristine Kumandi, Kristina mehana, Kuća Veljka Savića, nastao je 70-ih godina XIX veka, čijim se podizanjem označava početak prekida sa tradicionalnom "balkanskom" arhitekturom. Sve tri zgrade imaju jedinstvenu obradu, izvedenu na stilskom prelazu od romantizma ka renesansi.
      
Zgrada SANU, podignuta je 1923—1924. godine, po planovima iz 1912. godine. U zgradi se nalaze: Biblioteka SANU, jedna od najbogatijih u Beogradu, Arhiv SANU sa bogatom građom o istoriji Srbije, Galerija SANU u prizemlju zgrade, sa posebnom salom za predavanja, knjižara i antikvarnica.

Zadužbina Nikole Spasića, sagrađena je 1889. godine, u stilu neorenesanse, za stambenu kuću beogradskog trgovca Nikole Spasića.

Piramida ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti - Piramidu ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti je 1995. postavio Grad Beograd. Ima četiri strane. Na dve su navedene geografska dužina i širina tačke na kojoj se nalazi piramida, potom nadmorska visina i ubrzanje zemljine teže u toj tački.

 

Pasaž Nikole Spasića, sagrađen je 1912. u stilu secesije.

Restoran "Grčka kraljica", sagrađen je 1835. u stilu akademizma.

Hotel "Rusija", zgrada je sagrađena je oko 1870. godine, a dograđena 1920.

Ruski car danas je kafe i restoran, sagrađen je 1926. u akademskom stilu.

Danas se pored ovih istorijskih objekata nalazi i veliki broj butika i kafića.
 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 01.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!