Kafana ?   |   Beograd

Najstarija beogradska kafana "Znak pitanja", podignuta još davne 1823. kao svojina kneza Miloša Obrenovića, koju je poklonio Naumu Ičku, svom trgovačkom konzulu. Prvo se 1878. godine zvala "Kod pastira", pa 1892. godine "Kod Saborne crkve", ali je ova firma odmah skinuta, jer nije odgovarala ni uredbi o mehanama, ni crkvenim vlastima. Kao privremeno rešenje, vlasnik je stavio samo znak pitanja, koji je ostao do danas. U kafanu je 1830-1831. godine navraćao Vuk Karadžić. U njoj je 1834. bio prvi bilijar u Beogradu, a od iste godine bila je prvo čitalište "Srpskih novina". Nedavno je prva kafana prešla...

Prikaži ceo tekst

Najstarija beogradska kafana "Znak pitanja", podignuta još davne 1823. kao svojina kneza Miloša Obrenovića, koju je poklonio Naumu Ičku, svom trgovačkom konzulu.

Prvo se 1878. godine zvala "Kod pastira", pa 1892. godine "Kod Saborne crkve", ali je ova firma odmah skinuta, jer nije odgovarala ni uredbi o mehanama, ni crkvenim vlastima. Kao privremeno rešenje, vlasnik je stavio samo znak pitanja, koji je ostao do danas. U kafanu je 1830-1831. godine navraćao Vuk Karadžić. U njoj je 1834. bio prvi bilijar u Beogradu, a od iste godine bila je prvo čitalište "Srpskih novina".

Nedavno je prva kafana prešla u vlasništvo grada uz obećanje da će ona ostati ugostiteljski objekat i da neće promeniti dosadašnji izgled.Enterijer u dve prostorije u kojima se ispija piće i obeduje, letnja bašta i ostali objekti osnovni su razlozi zbog kojih će ovo mesto postojati i u 21. veku. Na zidu još "stoji" poruka da su krčmu ozidali dunđeri "iz Grecije" 1823. godine za Nauma Ička, sina jednog od najmoćnijih srpskih trgovaca i diplomate Petra Ička.

 

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!