Beogradska sinagoga   |   Beograd

Beogradska sinagoga nalazi se u centru Beograda, u ulici Maršala Birjuzova 19.  Sinagoga je poznata u gradu pod imenom “Sinagoga u Kosmajskoj”, s obzirom na predratno ime ulice gde se nalazi. Gradnja sinagoge je završena 1. novembra 1925, a zgrada je otvorena u leto 1926. godine. U zgradi sinagoge nalazi se i Omladinski klub kao i društvene prostorije koje koristi jevrejska zajednica. Dugo vremena u istoj zgradi je bilo i jevrejsko obdanište i zabavište. Arhitektonski stil zgrade sinagoge je kasni neoklasicizam, koji se u ovom delu Evrope obično klasifikuje kao "akademski stil", sa ograđenim dvorištem ispred...

Prikaži ceo tekst

Beogradska sinagoga nalazi se u centru Beograda, u ulici Maršala Birjuzova 19.  Sinagoga je poznata u gradu pod imenom “Sinagoga u Kosmajskoj”, s obzirom na predratno ime ulice gde se nalazi.

Gradnja sinagoge je završena 1. novembra 1925, a zgrada je otvorena u leto 1926. godine.

U zgradi sinagoge nalazi se i Omladinski klub kao i društvene prostorije koje koristi jevrejska zajednica. Dugo vremena u istoj zgradi je bilo i jevrejsko obdanište i zabavište.

Arhitektonski stil zgrade sinagoge je kasni neoklasicizam, koji se u ovom delu Evrope obično klasifikuje kao "akademski stil", sa ograđenim dvorištem ispred zgrade. Sa čela zgrade nalaze se velike centralne stepenice koje dominiraju prednjom fasadom, zajedno sa četiri velika prozora samog hrama. Gornja fasada ima karakteristični zaobljeni prozor sa Davidovom zvezdom u centru.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 06.09.2011 00:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!