Beograđanka   |   Beograd

Palata "Beograd" poznatija kao "Beograđanka" je poslovni oblakoder u centru Beograda, nalazi se između ulica Kralja Milana i Masarikove. Ovo zdanje je visoko 101 metar i ima 24 sprata. Izgrađena je u periodu od 1969 do 1974. godine kao prvi oblakoder u užem centru grada. Zgrada predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja šezdesetih godina 20. veka i u to vreme je bila najviša zgrada Beograda. Danas se ispod nivoa zemlje nalazi se velika samoposluga. Prizemlje i prva četiri sprata bili su u vlasništvu preduzeća "Robna kuća Beograd", koje je krajem 2007. godine privatizovalo preduzeće "Verano". Ostatak...

Prikaži ceo tekst

Palata "Beograd" poznatija kao "Beograđanka" je poslovni oblakoder u centru Beograda, nalazi se između ulica Kralja Milana i Masarikove. Ovo zdanje je visoko 101 metar i ima 24 sprata.

Izgrađena je u periodu od 1969 do 1974. godine kao prvi oblakoder u užem centru grada. Zgrada predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja šezdesetih godina 20. veka i u to vreme je bila najviša zgrada Beograda. Danas se ispod nivoa zemlje nalazi se velika samoposluga. Prizemlje i prva četiri sprata bili su u vlasništvu preduzeća "Robna kuća Beograd", koje je krajem 2007. godine privatizovalo preduzeće "Verano". Ostatak su poslovne prostorije i u vlasništvu su Grada Beograda.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.09.2011 11:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!