Beli dvor   |   Beograd

Beli dvor nalazi se sa Kraljevskim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara. Renoviran je neposredno posle Drugog svetskog rata. Kompleks dvorova, uređen kao jedinstvena slobodna površina, služi u rezidencijalne svrhe. Danas Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju koristi princ Aleksandar II sa porodicom. Objekat je vlasništvo Republike Srbije. Beli dvor krase dela svetskih umetnika među kojima su slike Nikole Pusena, Fransoa Mijea, Jana Brojgela, Paola Veronezea i drugih, a tu je i portret Kralja Aleksandra I od Paje Jovanovića. Trpezarija je opremljena nameštajem u stilu...

Prikaži ceo tekst

Beli dvor nalazi se sa Kraljevskim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara.

Renoviran je neposredno posle Drugog svetskog rata. Kompleks dvorova, uređen kao jedinstvena slobodna površina, služi u rezidencijalne svrhe.

Danas Beli dvor, kao i čitav dvorski kompleks na Dedinju koristi princ Aleksandar II sa porodicom. Objekat je vlasništvo Republike Srbije.

Beli dvor krase dela svetskih umetnika među kojima su slike Nikole Pusena, Fransoa Mijea, Jana Brojgela, Paola Veronezea i drugih, a tu je i portret Kralja Aleksandra I od Paje Jovanovića.

Trpezarija je opremljena nameštajem u stilu čipendejla u kojoj dominira impozantna vitrina sa porcelanom iz Sevra, a Veliki i Mali salon nameštajem u stilu Luja XV.

Za posetioce se Kapije kraljevskog imanja otvarju svakog vikenda do 31. oktobra, a u dvočasovnoj turi imaju priliku da vide Kraljevski i Beli dvor, kao i brojna umetnička dela koja se ovde nalaze.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Beograd
  • Datum:
  • 02.09.2011 11:09
Galerija slika
Trenutno nema slika u galeriji!