Bodrog fest   |   Bački Monoštor

Od 2005. godine, svake druge subote avgusta održava se etno-festival Bodrog fest. Značaj ovog festivala ogleda se u očuvanju monoštorske tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu Bodrogu na čijem se prostoru nalazi Bački Monoštor. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašom, perkeltom, pečenom ribom, paprikašom od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Redosled manifestacije je obično sledeći: -Program počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu u parku Davida Reedera (ispred Centra...

Prikaži ceo tekst

Od 2005. godine, svake druge subote avgusta održava se etno-festival Bodrog fest. Značaj ovog festivala ogleda se u očuvanju monoštorske tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu Bodrogu na čijem se prostoru nalazi Bački Monoštor.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašom, perkeltom, pečenom ribom, paprikašom od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima.

Redosled manifestacije je obično sledeći:


-Program počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu u parku Davida Reedera (ispred Centra građanskih aktivnosti).
-Na svečanoj bini u centru sela smenjuju se folklorne grupe iz sela i okolnih mesta, recitatori i muzičari, ovaj deo programa pocinje u 12:00h, paradom jahača i veselih fijakera.
-U večernjim časovima, na bini nastupaju tamburaši. Na bini u parku Davida Reedera odvija se "Bodrog by night" sa koncertima grupa kao sto su Line Out, Sopot, Zion crew, Fade, Wicked coffee shoppers, Neozbiljni pesimisti... Sve je propraćeno mnogobrojnim štandovima sa proizvodima starih zanata i rukotvorina, od suvenira, preko drvenih klompi, rogoznih čekera, domaće rakije, pa do ručno vezenih stolnjaka, bluza...

Bitan aspekt Bodrog festa je i promocija prirode i Specijalnog rezervata Gornje Podunavlje, koju vrše gosti i saradnici iz domacih i medjunarodnih organizacija za zaštitu prirode kao sto su IUCN, WWF i Volonterski centar Vojvodine. Na Bodrog festu prethodnih godina održane su svečanosti otkrivanja table Kapija Gornjeg Podunavlja, otkrivanje biste dragom prijatelju i saradniku David Reder-u iz WWF, kao i otkrivanje table IUCN site Green bealt-a.

Bodrog fest 2011. će se održati od 12.08. do 13.08.

Kratak tekst

Podaci

  • Mesto:
  • Bački Monoštor
  • Datum:
  • 12.08.2011 20:08
Galerija slika