• Blog
  • Podeli |

Letnji kokteli

Ko kaže da su sva uživanja grešna? Ima i onih koja nam čine dobro. Leto je vreme šarenih i ukusnih koktela, a kombinacija voća, začinskog bilja i nesvakidašnjih ukusa oboriće vas s nogu.

Osim što pružaju bogatstvo različitih ukusa, kokteli  imaju i poseban vizuelan doživljaj, o efektu da i ne govorimo. Osim sjajnog ukusa, ovi božanski napici će vas garantovano osvežiti i pomoći da lakše ’’preživite’’ vrućinu.

Neke od najpopularnijih priča ukazuju na to da je prvi put, reč koktel, upotrebljena 1806. godine u jednom američkom magazinu, opisujući stimulativnu mešavinu alkohola, soka i različitih aroma. I navodno je prvi pravi koktel nastao u sunčanoj Kaliforniji, negde oko 1862. godine. Bio je to Martini.

Danas su nam poznate hiljade fantastičnih  recepata sa zvučnim nazivima, a najpoznatiji su Mojito, Cosmopolitan, Manhattan, Pina Colada, Tequila sunrise, Sex On The Beach…

Ovom prilikom izdvojićemo recept klasične, ali nadasve neodoljive, Margarite.

Uživajte!

 

Margarita coctail

Sastojci: 1 limun, 2 kašike sećera, 3 cl tekile, 2 cl vina, i nekoliko kriški limuna ili limete za dekoraciju

Iseći žuti limun na dve polovine. Jednu polovinu dobro iscediti i dodati 2 kašike soka. Premazati ivicu čaše koktel- limunom, zatim umočiti ivicu u šećer.

Tekilu, vino i sok od limuna pomešati u šejkeru sa 3 kocke leda, dobro umutiti, a zatim sipati u čašu za koktel. Piće služiti bez leda.
Koktel dekorisati kriškom žutog ili zelenog limuna, i naravno neizostavnim malim papirnatim kišobrančićima.

 

Vaši komentari:

Trenutno nema komentara!