• Blog
  • Podeli |

Na ekskurziju u Beograd

Ako odlučite da dođete u Beograd sa svojom porodicom ili možda sa društvom, on će vam ponudi sve ono što želite, bilo to šetnja gradom, šoping ili na primer odmor u prirodi. Da, Beograd vam nudi i savršen odmor u prirodi, jer nadomak centra imaćete osećaj kao da ste na nekom sasvim drugom mestu. Opisaćemo vam par mesta koje zaista vredi posetiti u Beogradu.

Avala nalazi se na 16,5 km južno od Beograda, između slivova Save i Dunava. Avala je jedno od omiljenih izletišta Beograđana. Pored predivnog i bogatog biljnog sveta na Avali obavezno treba posetiti i Spomenik Neznanom junaku - spomenik u obliku muzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih jugoslovenskih krajeva kao i Avalski toranj - inače simbol Beograda, nalazi se na nižem vrhu Avale. Srušen je u bombardovanju ali je izgrađen ponovo 21. aprila 2010. godine i sada predstavlja pravu atrakciju. Sa vidikovca koji se nalazi na visini od 123 metra, do kog se stiže modernim liftom, ukoliko je vedro može da se vidi pola Srbije.

Još jedno od omiljenih izletišta Beograđana već 150 godine je Topčider. Šumovit i lepo uređen park Topčider prostire se u dolini Topčiderske reke. U ovom lepom, šumskom ambijentu, nalaze se i Topčiderska crkva, Dom garde, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata.

Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak se nalazi u opštinama Čukarica i Rakovica. Njegova listopadna i četinarska šuma ispresecana je mnogobrojnim stazama. U Košutnjaku se nalaze dva posebno uređena kompleksa, Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma.

Zvezdarska šuma poznata kao pluća Beograda je park-šuma koja se nalazi na istoimenoj Beogradskoj opštini. Danas najveći deo park-šume čine čiste ili mešovite vrste drveća. Dominanatni položaj i relativno velika nadmorska visina čine da se sa platoa i grebena Zvezdare može sagledati široka panorama grada. Ovaj park trenutno nudi prirodan i prijatan ambijent za odmor i rekreaciju - staze za šetnju, rekreativne zelene površine, biciklističke staze, igrališta za decu, teren za mini golf, boćanje i sl. Jedna od zanimljivosti je da se ovde nalazi i Astronomska opservatorija.

Tamo gde je nekada bio veliki kamenolom između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra sada se nalazi Park Tašmajdan. Roditelji koji se odluče za šetnju i igru sa decom u ovom parku, moći će u večernjim časovima da uživaju u prvoj muzičkoj fontani u gradu, koja zauzima centralni deo parka. Njeni vodoskoci uz svetlosne efekte "igraju" u ritmu muzike. U parku još možete da se rekreirate u fitnes centru na otvorenom, ili da proverite svoje znanje šaha na velikom šahovskom polju. Tašmajdanski park je prvi park u Beogradu koji ima odvojen i ograđen prostor za kućne ljubimce.

Jedan od najlepših parkova Beograda je Kalemegdan, takođe je i najvažnije istorijsko nalazište kojim dominira Kalemegdanska tvrđava. Kalemegdanski park se nalazi u centru grada i do njega se lako dolazi iz Knez Mihailove ulice. U okviru Kalemegdana nalaze se Paviljon umetnosti Cvijeta Zuzorić, Muzički paviljon, kao i Veliko stepenište, Zoološki vrt, zabavni park za decu i veliki broj spomenika, skulptura, sportskih i ugostiteljskih objekata.

 

Pošto slike govore više od reči, pogledajte album Beograda i uverite se još više u njegove lepote.

Vaši komentari:

Ime*

Your article perefclty shows what I needed to know, thanks!


Datum: 06.11.2011 03:16:30