• Blog
  • Podeli |

Šta se sve odvijalo u kafanama kroz istoriju?

Kao što već zasigurno znate, kafane ne postoje od nedavno, već su na našim prostorima aktuelne već više stotina godina. One su neraskidivi deo naše tradicije i kulture i kroz njih živi duh našeg naroda. Od samog trenutka osnivanja bile su mesta od značaja i lokacija na kojoj su se odvijala važna društvena dešavanja. U njima su se organizovale političke debate, izvodile pozorišne i operske predstave, ali su služile i kao advokatske kancelarije, redakcije novina i mesto za doček važnih zvaničnika.

Tokom vremena prošle su kroz dosta promena, a svoje ime sačuvale su iz perioda Turaka. Tada su služile kao gostionice u kojima se služila kafa, ali je njihova ponuda i namena vrlo brzo počela da se menja. Koncept kafane počeo je da se širi svugde po svetu, ali se samo kod nas razvio u jedinstveni oblik koji živi do današnjeg dana.

Kafane - važna tačka na trasi namernika

Već početkom XIX veka kafane počinju da bivaju mesta dobrog provoda, bluda i razvrata. U njima se toči alkohol, a okupljaju se trgovci i špekulanti. Baš tada knez Miloš uvodi porez za mehandžije, a svaki od njih morao je da poseduje i odgovarajuću dozvolu za rad.

Krajem XIX i početkom XX veka otvara se sve veći broj lokala i kafane Beograd čine važnom tačkom na trasi svih putnika namernika. Procenjuje se da je u tom periodu bilo toliko kafana da je postojala po jedna na svakih pedeset stanovnika. U tom periodu one dobijaju sve veći značaj u društvenom i kulturnom životu grada.

Jedna od obaveza svakog mehandžije bila je da svako veče pred kafanom drži upaljen fenjer, čega su se Srbi, za razliku od Turaka, strogo pridržavali. U kafanama su počele da se okupljaju "kraljice noći" , te je Knez Miloš pokušavao da se izbori sa prostitucijom. Njegova naredba glasila je da će svaka prostitutka ili podvodač biti bačeni u Savu ukoliko budu uhvaćeni, međutim, to nije dalo mnogo rezultata.

? i Kolarac - mesta za intelektualce

U kafanama su nastala i neka od najvažnijih književnih dela, pisale su se pesme, recitovalo se i izvodili su skečevi. Čak su ih posećivali i neki od najznačajnijih ljudi tog vremena, poput Vuka Karadžića. On je bio redovni gost kafane "?", koja će ostati zapamćena po tome da su se u njoj prvi put čitale "Srpske novine". U kafani "Kolarac" bio održan i prvi sajam knjiga, na mestu današnjeg Trga republike.

I u sferi politike kafana je imala veoma važnu ulogu. Tu su donete veoma važne odluke u periodu između dva rata, a tačno se znalo u koju kafanu idu pripadnici koje stranke. Neretko su se i slali špijuni u kafane suparničkih stranaka, ne bi li prisluškivali i sakupili važne informacije.

Novo ruho kafana

Danas, moderne kafane imaju sasvim drugu ulogu i namenu u društvenom životu. One su mesta gde se veseli, proslavlja rođenje deteta, devojačko veče ili Nova godina. Sada su ispunjene mladim ljudima koji se provode uz pesme i piće, i uživaju i celovečernjem plesu. Zadržale su nešto od svog autentičnog ambijenta, te i dalje na stolovima možete videti karirane stolnjake i limene piksle. Duh starih mehana i dalje živi u njima, ali je sad obučen u novo ruho modernijeg vremena.

Foto: Wikipedia 

Vaši komentari:

Trenutno nema komentara!