• Blog
  • Podeli |

Rad od kuće i freelancing - sve popularniji izbor mladih iz regiona

Da li ste znali da je Srbija po broju frilensera i kvalitetu i obimu posla koji oni obavljaju u samom svetskom vrhu? Godine 2012. srpski frilenseri su se našli na 12. mestu na svetu i 5. mestu u Evropi po pitanju učinka, a svake godine je vidljiv dodatni napredak ljudi koji su se odluči za ovaksv vid građenja karijere. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se na ovaj način zaradi i do nekoliko prosečnih plata , ne čudi činjenica što se sve veći broj mladih iz Kule, Vrbasa i Odžaka odlučuje da korača utabanim stazama frilensinga. U nastavku teksta saznajte šta podrazumava rad od kuće i koji stručnjaci se odlučuju za frilensing.

Prednosti rada od kuće

Složićete se da je svima san da imaju posao na kome nemaju šefa ili bilo kog nadređenog koji stvara pritisak da se posao uradi na određen način. Posao od kuće donosi benefite u vidu velike uštede, kako novca koji trošite prilikom odlaska na posao, tako i vremena koje imate u znatno većoj meri s obzirom da ne gubite vreme u prevozu. Za mnoge je idealna organizacija sopstvenog vremena, još kada je kvalitet utrošenog radnog vremena u direktnoj vezi sa zaradom, posao dobija novo značenje.

Radom od kuće se podrazumeva svaki posao za koji nisu potrebni posebni uslovi za rad regulisani zakonom. U to može da spada svaka delatnost koja se može obavljati od kuće poput friziranja, manikiranja, pravljenja nakita, itd. Ovakvi poslovi su profitabilni i nose prednosti koje su zasnovane na ideji da ste sami odgovorni za obim i kvalitet posla koji obavljate.

Frilens poslovi

U rad od kuće spada i frilensing, ali kada se kaže frilensing, podrazumevaju se specifičnije delatnosti. Frilens se može prevesti kao jedna verzija honorarnog posla , dok bi frilenseri bili honorarci. Drugim rečima, to su zaspoleni koji nemaju firmu već posluju kao fizička lica. Frilenseri rade najrazličite stvari, ali su najčešći poslovi vezani za dizajn, arhitekturu i programiranje. Takođe novinari, prevodioci, muzičari, producenti, fotografi i još pregršt stručnjaka iz različitih oblasti može na ovaj način doći do zaposlenja.

Ne treba zaboraviti da je frilens odlična prilika za rad, dobru platu, ali da dolazi sa odgovornošću. Da bi se ostvarila zarada o kojoj maštaju naši mladi sugrađani potreban je prvi period dokazivanja. Da biste dobro upotpunili svoje profile na platormama koje zapošljavaju frilensere potrebne su vaše recenzije poslodavaca sa kojim ste sarađivali.

U početku ćete raditi dosta za manju sumu novca, ali takav je svaki početak. Potrebno je da unapređujete sebe i svoj posao svakodnevno, ali je možda najbitnija vaša komunikacija sa poslodavcima koji će slati povratnu informaciju o vama koju će vaš svaki naredni poslodavac moći da pročita.

Šta je potrebno svakom frilenseru?

Iako ćete uz iskustvo, vremenom sami birati svoju tarifu i same poslove, postoji nekoliko stvari koje morate da ispunite kako biste sebi olakšali posao, a poslodavcima bili primamljiv kandidat.

Počnite od toga što ćete mesto na kome radite učiniti adekvatnim za rad. Ulepšajte kutak u kome ćete provoditi svoje dane vodeći računa da enterijer začinite ozbiljnom notom koja će vas podsećati da treba kvalitetno da obavljate svoj posao. Počnite od odgovarajuće stolice namenjene za dugo sedenje koje će sprečiti bol u kičmi i u kojoj vam neće biti teško da radite. Biljke su uvek dobar izbor, kao i blokčići i svi gedžeti koji vam mogu olakšati poslovanje.

Takođe, ne zaboravite da se stalno usavršavate. Posvetite se kursu stranog jezika i pohađajte seminare. Postoji veliki broj online kurseva i seminara koji često mogu da se pronađu i besplatno. Usavršite svoje komunikacione veštine i trudite se da ostavljate dobar utisak.

Frilens sajtovi

Jedan od najpopularnijih frilens sajtova je UpWork, a registracija na njihov sajt je krajnje jednostavna. Postoji još veliki broj eminentih sajtova kao što su PeoplePerHour, Fiverr, Toptal, Freelancer. U slučaju da se isključivo bavite dizajnom, preporuka je da se registrujete na sajt 99design. Postoji i nekoliko domaćih sajtova koje vam mogu pomoći, a to su Infostud, Poslonaut, Startit poslovi, Honorarci…

Posao kakav vi želite vas možda čeka na nekim od sajtova, sve što je potrebno je da se naoružate strpljenjem i da se zainatite kako biste pokazali svoja umeća svetskim poslodavcima.

Vaši komentari:

Trenutno nema komentara!