• Blog
  • Podeli |

Ne dozvolite da vremenska prognoza pokvari vaše zimovanje

Planirate zimovanje sa prijateljima, ili porodicom, ali se plašite da će vam provod propasti usled nedovoljno snega na planini, ili da će vam skijanje propasti zbog magle ili drugih vremenskih neprilika. Zahvaljujući modernoj tehnologiji koja je greške u predviđanju vremena svela na minimum, danas možete odabrati destinaciju za zimovanje mesecima unapred bez straha od otkazivanja termina. Bilo da ste zainteresovani za zimovanje na nekoj od domaćih planina, ili biste zimovali u inostranstvu, vremenske prilike na odabranoj destinaciji možete proveriti na internetu, na domaćim ili inostranim sajtovima. Prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda , najviše padavina očekuje se u februaru što u kombinaciji sa niskim temperaturama koje se takođe predviđaju za ovaj mesec obećava i veliku količinu snega za ljubitelje zimskih čarolija. S druge strane, nešto blaže temperature u januaru i manja količina padavina u odnosu na višegodišnji prosek ostavlja male šanse za snežne padavine tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika.

Zimska idila na planinama počinje od decembra

Budući da se ova dugoročna vremenska prognoza odnosi na celu Srbiju, te da je vreme na planinama usled mikroklime, znatno surovije i da su prve pahulje na Goliji, Zlataru i Kopaoniku pale već u oktobru, zimska čarolija potrajaće znatno duže nego u ostatku Srbije. Prema rečima metorologa na Zlatiboru se već od kraja novembra predviđa 4 centimetra snega, što uz mogućnost dodavanja veštačkog snega na ski stazama obećava dobar snežni provod na ovoj planini već od decembra. Dugoročna vremenska prognoza nagoveštava da će se sneg krajem novembra zabeleti i na Kopaoniku, a padavine sa povremenim prekidima se očekuju i u decembru. Polovinom decembra na ovoj planini očekuju se veće snežne padavine. Na Zlataru pak očekuju se padavine u vidu kiše sve do polovine januara kada će kišne kapi zameniti pahulje.

Praznici na planini

Oni koji planiraju da dočekaju Novu godinu 2019 i Božić na nekoj od planina u Srbiji biće u prilici da provedu praznike na planianama okupanim suncem, pošto vremenska prognoza naslućuje u prvoj polovini januara uglavnom sunčano vreme. S druge strane, oni koji se odluče da proslavljaju Srpsku Novu godinu na planinama uživaće u snegu koji je najavljen u noći 13/14. januar na Zlatiboru, Zlataru i Kopaoniku, drugih rečima, u većem delu Srbije. Stoga vam u zavisnosti od toga da li ste na planinu došli da uživate u planinskom vazduhu okupanom suncem, ili u prizoru snežnih padavina i grejanju kraj toplog kamina, savetujemo da se odlučite za prvu – sunčanu, ili drugu – snežnu polovinu januara.

Dan zaljubljenih u zimskoj idili

Bilo uz kamin u toplom planinskom domu, ili uz voljenu osobu na motornim sankama, ili skijama, romantični odmor na planini idealan je poklon za Dan zaljubljenih. Zimovanje u februaru prema dugoročnoj vremenskoj prognozi najavljuje najviše padavina, praćenih niskim temperaturama, pa se takvo vreme preporučuje i ljubiteljima zimskih sportova. Stoga se ljubiteljima skijanja, kao i nepopravljivim romanticima preporučuje da na zimovanje odu polovinom februara. Imajte na umu da su mnogi hoteli i odmarališta pripremili posebna romantična iznenađenja za Dan zaljubljenih te je i onima koji su zaljubljeni, ali teško pronalaze inspiraciju da to i pokažu, omogućeno da svoje voljene na pravi način obraduju.

Foto: Pixabay / langll

Vaši komentari:

Trenutno nema komentara!