• Blog
  • Podeli |

Mud®ijada - novi brend Srbije! (VIDEO) (SLIKE)

MUD®IJADA ili  World Testicle & Aphrodisiac Cooking Championship je festival kuvarstva koji je  izuzetno poznat u svetu. Interesantno je da se o njemu najmanje zna kod nas u Srbiji.

Da bismo objasnili malo bolje, treba znati sledeće:


Odmah posle prve manifestacije pod nazivom (MUDIJADA) održane 30.10.2004. skoro sva svetska elektronska i pisana glasila su objavila da je održan prvi svetski šampionat u spremanju afrodizijaka  i specijaliteta od testisa jestivih životinja (World Testicle & Aphrodisiac Cooking Championship).
Nakon toga, u svetu neverovatnom brzinom raste interesovanje za ovaj neobičan festival. Pristižu entuzijasti-kuvari, vlasnici restorana iz Finske, Grčke, Australije (doduše naši ljudi), Mađarske, Republike Srpske, USA... „Škotlanđani imaju viski, Švajcarci sir a mi Srbi testise. Zašto ih onda ne bi prodavali svetu kao naš brend„  je lajt motiv ovog šampionata.

Ljubomir Erović, otac ove manifestacije na poziv Londonske YUDU MEDIA i svetski priznatog marketing menadžera g-dina Peter Freedman objavljuje digitalnu knjigu recepata pod nazivom „The Testicle Cookbook“ koja odmah postaje svetski hit.
Odmah po objavljivanju pisca ove knjige intervjuišu SKY NEWS, BBC, DEUTCHE WELLE , CNN a na kućnu adresu dolazi mu REUTERS. Dato je na stotine intervjua od Amerike, Evrope, Azije do Australije. Naslovne strane na THE SUN, GUARDIAN...

O MUD®IJADI sa lica mesta izveštavaju: REUTERS, TOKIO NEWS, AOL, AP, BBC, BELFAST MEDIA kao i mnogi drugi strani i domaći mediji.
 Želja organizatora je da ideja kuvanja na svetskom nivou bude odličan podsticaj za zabavu i kulturnu razmenu. Radi se o ozbiljnom kulinarskom takmičenju i nije lako zaslužiti titulu svetskog prvaka u pripremanju afrodizijaka i specijaliteta od belih bubrega.
Svake godine festival dobija na internacionalizaciji, tako da su ove godine najavljeni timovi iz Južne Afrike, Južne Koreje, Izraela, Makedonije kao i niz drugih zemalja. Na veoma efektivan način približavaju se različite kulture kroz hranu. Svaki ekipa donosi nešto jedinstveno. S obzirom da su ekipe iz različitih regiona Srbije i sveta, svaka ima neku svoju specifičnost, što samom festivalu daje jednu šarolikost.
Kroz festival se promoviše srpska kultura, srpska nacionalna kuhinja, kao i način zabave jedinstven u svetu. Na jednom mestu se okuplja veliki broj kuvara i konstantno šaljemo jednu pozitivnu sliku u svet. Medijska pažnja za ovaj događaj uvek postoji. Pored toga organizatori žele da poseban akcenat stave na škole kuvanja i restorane.

O samom festivalu upoznat je i Barak Obama, predsednik Amerike. Na jedan šaljiv kulturan način, ustanovili smo od prošle godine prestižnu nagradu koja će se dodeljivati svake godine. Nagrada se zove 'Najhrabriji čovek planete' ili ti 'The Ballsiest Man of The Year'. Za prvog pobednika, po zamisli organizatora, nagrada je otišla američkom predsedniku Baraku Obami, zato što je imao bele bubrege da u momentu finansijkog kraha i velikim brojem ratova, sa stanovišta običnog čoveka -  preuzme funkciju predsednika najmoćnije države sveta. Nagrada je okarakterisana kao jedna od najoriginalnijih koje je američki predsednik dobio, a nalazili smo i na reakcije iz Bele Kuće, u kojima se između ostalog kaže da predsedniku verovatno neće biti dozvoljeno da prisustvuje festivalu i preuzmanju nagrade.

MUD®IJADA je već tradicionalno udarna vest u zabavnim blokovima širom planete, tako da je vest vrlo brzo otišla u etar. Nakon svake objave o festivalu u medijima, dobijamo veliki broj reakcija što iz zemlje što iz inostranstva.
Ove godine najinteresantniji kontakt organizatori su dobili iz Južne Afrike. Javili su se kuvari koji pripadaju grupi 'selebritija' odakle dolaze, sa najavom da bi prisustvovali festivalu i pripremali tradicionalne afričke testise Springbok, Kudu and other wild animals, na Braai način. Braai je specifičan način pripreme roštilja koji je veoma popularan u Južnoj Africi. Braai tim poseduje festival koji se održava tri nedelje nakon našeg, i već se pregovara o uzajamnoj poseti.
 

Da stvar bude jos neobičnija.
Skupštinu MudRijade sačinjava 60% žena, a želja je da to bude 80%. Ženama je na festivalu dozvoljeno sve, i one su veliki fanovi festivala. Između ostalog, one su i presudne u ocenjivanju afrodizijačkih dejstava specijaliteta.

Mud®ijada 2011. će trajati od 02. do 04. septembra, ovogodišnja manifestacija će se održati u Ovčar Banji a detaljan program ovogodišnje Mud®ijade možete pogledati ovde.

Vaši komentari:

Pa ja

Zvuci mudro! :]


Datum: 08.08.2011 12:28:23