• Blog
  • Podeli |

Manastiri Srbije

 

Teško je razumeti srpski narod ako se ne poznaje istorija njegovih hramova. Zbog arhitektonskih osobenosti, skulptoralnih ukrasa, fresaka, ikona, rukopisnih knjiga, brojnih dela primenjene umetnosti, manastiri Srbije privlače pažnju i turista i stručnjaka za srednjovekovnu umetnost.

Turci su ih rušili i palili bezbroj puta, narod ih uporno obnavljao. Srpski hramovi nose sa sobom priču srpskog zadužbinarstva. Najlepše i najstarije hramove podigli su moćni srpski vladari, a neki od njih su u njima svoje poslednje godine proveli kao monasi. Zadužbine su ostavljali i vlastela, monasi i obični građani. Na zidovima srpskih hramova nalaze se najlepši primerci sačuvanog srednjovekovnog svetskog slikarstva.

Najstariji hramovi potiču iz XII veka, a sačuvana je i jedna crkva iz IX veka (Petrova crkva). Srpski srednjovekovni manastiri i
reprezentativne crkve, u čijim se proporcijama, dekorativnoj obradi fasada i u skulpturi oseća romanički uticaj, a one su (Studenica, Dečani, Mileševa, Sopoćani...) svrstane u rašku graditeljsku školu. Posle 1371. započinje poseban arhitektonski stil moravske graditeljske škole, sa polihromnim fasadama i dekorativnom plastikom, koji se razvio u dolini Morave (RavanicaLjubostinja... ).

Srednjovekovni manastiri i crkve nisu samo predeli Srbije, već predeli srpske duše, ali i svojevrsne slikarske galerije. Freske i ikone iz srpskih crkava značajno su blago u kulturno-istorijskom nasleđu Srbije.

Mapa najpoznatijih manastira u Srbiji

Vaši komentari:

Ime*

Hot damn, lokonig pretty useful buddy.


Datum: 06.11.2011 03:06:34