• Blog
  • Podeli |

Knjige spajaju ljude

Međunarodni beogradski sajam knjiga je kulturna manifestacija koja Srbiju već 56 godina unazad stavlja na mapu Evrope i Sveta.
Ova manifestacija, koja je po mišljenju Beograđana, najvažnija manifestacija Beograda, pružiće ljubiteljima knjige višednevno uživanje u čarima “pisane reči”.

56. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra 2011. godine.
Ovogodišnji moto sajma “Knjige spajaju ljude” motivisan je time što Sajam preko 50 godina spaja ljude širom sveta upravo putem knjige. Takođe, i vizuelno rešenje sa mostom kao centralnim motivom ima svoju simboliku. Naime, most je simbol stvaralaštva Ive Andrića, čije se dobijanje Nobelove nagrade jubilarno proslavlja ove godine.

Ovogodišnji počasni gost  manifestacije je portugalski jezik, tako da će na Sajmu, pod motom “Jedan jezik, mnogo kultura” biti predstavljeni književnost i kultura osam zemalja potrugalskog govornog područja (Angola, Brazil, Gvineja Bisao, Zelenortska ostrva, Istočni Timor, Mozambik, Portugal, Sao Tome i Principe). Portugalskim jezikom govori 250 miliona ljudi u svetu, a umesto zemlje, jezik će imati počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu. Ambasade Angole, Brazila i Portugala koje imaju svoje ambasade u Srbiji, u ime ostalih luzofonih zemalja, pripremaju raznoliki književni i kulturni program uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti svoje knjige i kulturu zemlje iz koje dolaze.

Prema sadašnjim podacima na Sajmu će učestvovati 422 domaćih i 29 stranih izlagača, kao i 362 suizlagača. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga će pored navedenih zemalja učestvovati i izdavači iz Austrije, Nemačke, Francuske, Holandije, Španije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Irana, Japana, Kine, Rusije i Belorusije.

Ono što posetioci Sajma nikako ne bi trebali propustiti je:

Forum Sajma knjiga - pokreće važne strateške teme izdavaštva i književne produkcije, ali i teme odnosa knjige i medija, predstavljanja knjige u javnosti... Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, posetioca očekuju aktuelne teme i moguće polemike, svakog sajamskog dana u podne.
Ćaskaonice - Pekiću u čast razgovaraće se o istoriji rata i zločina, sarkastičnim regionalnim  istorijama i istorijama mašte i košmara.
Strip radionice - strip programi pokazuju kako književnost druguje sa (prividno) vanknjiževnim likovima uz podršku "stripadžija" iz zemlje i sveta.
Poeziju i okružje - dovodi nove pesničke prakse: živu pesničku reč i nove strategije u istraživanju odnosa jezika i sveta.
Susret bibliotekara - tema ovogodišnjeg sedmog susreta bibliotekara Srbije jeste "Novi Zakon o obaveznom primerku publikcije".
Izložbe: izložba počasnog gosta, "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", "Branko Miljković", "Tekelija", "Česlav Miloš, "Fotografije prvih izdanja knjiga Dositeja Obradovića", "Slobodan Selenić", "Borislav Pekić", "Kultura ćirilice", "Dani ćirilice", "Tipografska škola ćirilice – Tipometar", "Preobraženja – 20 godina" i "Ilustracije i stripovi",
Izdavači predstavljaju - svoja nova izdanja i autore. Tokom ovih programa na štandovima svojih izdavača učestvovaće brojni savremeni srpski i svetski pisci.
Porodični dan - 25. i 26. oktobra 2011. porodicama će biti omogućeno da posete Sajam knjiga uz posebne popuste.
Školski dan - 27. oktobra 2011. Sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Redovni posetioci beogradskog Sajma knjiga su već upoznati sa dodelom nagrada. Kao i svake godine, biće dodeljene nagrade za Izdavača godine, Izdavački poduhvat godine, i Dečju knjigu godine. Pored  tradicionalnih nagrada za izdavaštvo  biće dodeljena i Nagrada  "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Novinu u ovogodišnjoj  dodeli nagrada predstavlja sistem ocenjivanja produkcije u kome izdavači samim učešćem na Sajmu knjiga automatski konkurišu za nagrade, bez posebnog prijavljivanja.

Jedan posebno zanimljiv događaj, a koji je vezan za 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga, dešava se u Knez Mihailovoj ulici ispred Kulturnog centra Beograda. Reč je o izložbi fotografija pod nazivom “Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju...”. Naziv izložbe spaja naslove Saramagovog dela "Putovanje kroz Portugaliju" i Andrićevog putopisa "Portugal, zelena zemlja".
Reči ova dva nobelovca pratile su Dragoljuba Zamurovića kroz putovanje Portugalijom dok je, u julu ove godine, otkrivao i fotografisao predele i kutke o kojima su pisci pripovedali. Još jedna veza izmedju ove izložbe i Sajma je, kao što smo i prethodno naveli, portugalski jezik koji je počasni gost na beogradskom Sajmu knjiga.

Svaka fotografija će biti praćena kratkim citatom koji je služio kao inspiracija. Knjigu "Putovanje kroz Portugaliju" će kod nas objaviti izdavačka kuća "Laguna" i biće u prodaji na beogradskom Sajmu knjiga. Postavka će biti izložena u Knez Mihailovoj ulici do 18. oktobra, nakon čega će se preseliti na Sajam knjiga gde će posetioci moći da je obiđu sve do 31. oktobra.

Vaši komentari:

Ime*

That's way the betesst answer so far!


Datum: 04.11.2011 05:31:53