• Blog
  • Podeli |

Kanu avantura

Opušteno splavarenje mirnim vodama Kolubare, Dunava, Save, Tise kao i svim drugim plovnim rekama u Srbiji za početnike ili za one malo odvažnije, odskora su novina u turističkoj ponudi naše zemlje.

Kanu su nekad koristili Indijanci, a Amerikanci su potom ukapirali da od toga mogu da naprave dobar biznis. Kanu-turizam je u Evropi relativno nov, stigao je pre 15 godina i na Zapadu potpuno zaživeo. Kod nas kanu-turizam još uvek nije zaživeo iako imamo sve predispozicije za ovaj vid turizma.

Kanu samo na oko izgleda nestabilno, a u  stvari je izuzetno sigurno plovilo i morali biste jako da se trudite da ga prevrnete. Oni koji se ustručavaju da uđu u kanu, jer im se čini da se suviše ljulja i da će se prevrnuti treba uveriti da je potrebno samo nekoliko trenutaka da se centar za ravnotežu navikne na uslove na vodi.

Karakteristike kanua:


Težina:
27 ili 34 kilograma (zavisno od materijala)
Dužina: 5 metara
Širina: oko metar
Nosivost: 450 kilograma
Kapacitet flote: 50 veslača

Trenutno kod nas ne postoji veliki broj kajak - kanu klubova, oni koji su se posvetili "kanu avanturi" garantuje dobar provod za pamćenje. Bezbednost je na prvom mestu tako da svi polaznici prolaze kratak kurs o vožnji: kako ući, kako veslati, kako hodati po kanuu. Svi neplivači, a i plivači, ako žele dobijaju sigurnosni prsluk.

"Kanu klizi po vodi kao po ulju i najveći utisak koji ova plovidba ostavlja je - spokoj."
 

Vaši komentari:

Ime*

All of my questions settled-tnhaks!


Datum: 04.11.2011 03:06:51