• Blog
  • Podeli |

Odmor na Zlatiboru

U samom srcu Srbije nalazi se prostrana planina pitomih padina. Izuzetne lepote, prijatne klime, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. Sve ovo čini planinu Zlatibor, idealnim mestom za odmor. Iako mnogima planina nije prvi izbor za letovanje, Zlatiborska klima je učinila da leta ovde budu topla a zime blage. Zimi naravno, uz ski centre na Zlatiboru, dobar provod je zagarantovan. Mi vam predlažemo šta ne biste nikako smeli propustiti na Zlatiboru, bez čega odmor ne bi bio potpun.

Pešačenje - pešačenje po Zlatiboru je izuzetno popularno, pogotovo tokom letnjih meseci. Vrhovi, kao Čigota, brojni pašnjaci i potoci, čine da šetnje Zlatiborom budu ne samo zdrave, već i veoma živopisne. Organizuju se ture pešačenja, pa ne morate da brinete da ćete se izgubiti. Obično je polazna tačka Ribničko jezero, koje se nalazi u podnožju Tornika. Pešačenje se nastavlja uz ski pistu ka vrhu. Što se više penjete to je pogled na brežuljke prekrivene livadama, Ribničko jezero, svetlucave borove šume sve lepši. Najčuvenija uređena šetačka staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Planinarenje - Tornik i Čigota, jedni su od mnogobrojnih vrhova, koji predstavljaju idealna ishodišta za planinarenje. Pitoreskni tereni kroz koje vode markirane planinarske staze i vidikovci na vrhovima, sa kojih se pružaju široke vizure kilometrima na okolo, su razlozi zbog kojih treba da dođete i planinarite na ovoj planini.

Jahanje - ako niste nikada probali da jašete, ili pak volite da jašete - Zlatibor je pravo mesto za to, kako leti, tako i zimi. Sportsko i rekreativno jahanje je aktivnost u kojoj uživaju sve generacije. Osim rekretivnog jahanja i prevoza u kočijama moguća je organizovana obuka za početnike.

Na ranču Zova moguće je jahanje za najmlađe u zanimljivom ambijentu.

Terenci - u centru Zlatibora se mogu iznajmiti terenska vozila kojima se može na uzbudljiv način obići divljina Zlatibora.

Paraglajding - Od ekstremnih sportova, zbog blagih padina, travnatih terena i odgovarajućih vazdušnih stuja, paraglajding doživljava ekspanziju poslednjih godina.

Vrhovi Čigota i Tornik su omiljena letelišta paraglajdera. Na Zlatiboru postoji i škola ovog ekstremnog spotra koja održava kurseve letenja paraglajderom.

Skijanje - Naravno, Zlatibor kao planina je zimi najpopularnija. Ovde se može skijati na Torniku, kao i u samom centru Zlatibora. Ski centar Tornik je naveće skijalište na Zlatiboru, udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 km. Obnovljene su i proširene četiri staze (Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac) i instalirana najmodernija Šestosed žičara kapaciteta 3000 skijaša na sat. U samom centru Zlatibora, na Obudovici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je neposredno na ski stazama.

Sad vam još samo preostaje da spakujete kofere i krenete na odmor na jednu od naših najlepših i najpoznatijih planina.

Vaši komentari:

Ime*

Reading this makes my dceisinos easier than taking candy from a baby.


Datum: 04.11.2011 04:30:56

u milice duge trepavice

We enjoyed the beautiful,unspoiled nature.Certainly we will come back to Villa Natural Wood ( http://villanaturalwood.com/ )many times to enjoy the charms of Zlatibor!


Datum: 28.10.2011 02:11:56