• Blog
  • Podeli |

Kako se u Srbiji živelo u neolitu?

Turistička mapa Srbije bogatija je za praistorijsko selo iz doba vinčanske kulture otkriveno u Pločniku kod Prokuplja.
Ministarstvo kulture je ove jeseni uložilo 300.000 dinara za sređivanje tog sela, a s tim sredstvima izrađene su i postavljene turističke table i putokazi, pokrivene kućice, uređene ulice i staze kroz naselje i izgrađeno pristupno stepenište.
Posle ove akcije, praistorijska rudarsko-metalurška naseobina otkrivena u Pločniku može krupnim slovima da bude upisana u turističku mapu Srbije.  Na rekonstrukciji i izgradnji praistorijskog sela u protekla dva meseca u okviru javnih radova, koje je finansirala Opština Prokuplje, radilo je šest osoba.
U okviru turističke prezentacije lokaliteta organizovaće se kostimirana 'divljačka žurka' na kojoj će posetioci, pored toga gde i kako su živeli, moći da vide i kako su se oblačili praistorijski ljudi.
Na neolitskom nalazištu rane metalurgije Kamenog doba u Pločniku sredstvima turističkog preduzeća Planinka iz Kuršumlije izgrađeno je jedinstveno rudarsko naselje sa pet drvenih kuća pokrivenih slamom.
Kuće su rekonstruisane na temeljima pronađenih ostataka objekata za stanovanje praistorijskih ljudi i u njima se nalazi pokućstvo i grnčarija takođe pronađeni tokom tridesetogodišnje kampanje arheološkog istraživanja tog nalazišta.
Da li će ovo biti još jedan u nizu veoma atraktivnih lokaliteta na putu ka Đavoljoj varoši doživeti svoju turističku valorizaciju?
Sudeći po velikom broju zainteresovanih za reviju modela inspirisanih nošnjom neolitske žene iz Pločnika , budi se svest o važnosti lokaliteta Pločnik za turizam celog topličkog kraja.
Najnovijim otkrićem male bakarne sekire koja se koristila za iskucavanje bakarnih limova čiji delovi su pronađeni u jednoj od pet kuća površine 25 kvadratnih metara potvrđuje se teza akademika Borislava Jovanovića da su arheološka nalazišta Pločnik kod Prokuplja i Belovode kod Petrovca na Mlavi  bili  prvi centri u Evropi za topljenje rude malahita i azurita za izradu predmeta od bakra.
Nagoveštaj AD Planinka iz Prolom banje da na magistralnom putu Niš-Priština, na 27km od Prokuplja, u neposrednoj blizini veoma pristupačnog lokaliteta Pločnik, sagrade smeštajni objekat daje nadu da mnogobrojne turističke vrednosti ovog kraja konačno budu stavljene u funkciju turizma i turističke posete domaćih, ali i stranih gostiju.

Vaši komentari:

Ime*

Sjajna ideja. Ipak, s dužnim poštovanjem prema stranim emcrovljuniiima, trebalo bi dati prvenstvo domaćim ljudima, s tim da se posebno vodi računa o njihovim ljudskim karakteristikama (prgavost, nacionalizam, lokalizam u negativnom smislu, isključivost, kultura )


Datum: 10.03.2012 20:33:16