• Blog
  • Podeli |

Dani vrganja na Kopaoniku (VIDEO)

Planine u Srbiji privlače sve one koje su zaljubljeni u pravu prirodu i svež planinski vazduh. Jedna od njih je naravno i Planina Kopaonik.

Još jedan od razloga da posetite ovu planinsku lepoticu je manifestacija koja već poprima nacionalni karakter "Dani vrganja". Inače za Vrganj kažu da je kralj pečuraka. Ima raznih priča i verovanja o vrganjima. Tvrdi se da kad ga ugledate on prestaje rasti. Naravno to nije istina, osim ukoliko ga naravno ne uberete :). Takođe, narodno je verovanje da vrganji rastu kad pada kiša i jako, jako grmi.

Tokom ove manifestacije posetiocima će biti predstavljeni proizvodi od vrganja domaćih izlagača, a njihov kvalitet ocenjivaće stručni žiri u nekoliko kategorija - hladna predjela, čorbasta jela, roštilj od vrganja. Za vreme trajanja manifestacije svakog dana se evidentira i meri vrganj u kategorijama I i II klase.

Najteži vrganj na Kopaoniku biće proglašen na svečanom zatvaranju manifestacije na centralnom trgu, u okviru apartmanskog kompleksa Konaci, uz bogat program kulturno umetničkog društva iz Raške.

Tokom trajanja takmičenja, ispred restorana Zvrk biće izložena etno ponuda  potkopaoničkog kraja (proizvodi domaće radinosti, stara jela, izvorno pevanje). Svakog dana za vreme trajanja manifestacije u krugu Konaka će biti otvoreni štandovi sa proizvodima od gljiva u trajanju od 9 do 22:00 časa.

Ovogodišnja Manifestacija "Dani vrganja" na Kopaoniku biće održana od 9. do 11. septembra. Program možete videti ovde.

Vaši komentari:

Ime*

You have shed a ray of snsuhine into the forum. Thanks!


Datum: 04.11.2011 06:43:51